Zaradi nasilja

FOTO: Protestniki s kazensko ovadbo nad policijo

B.K./STA
27. 5. 2021, 13.49
Posodobljeno: 27. 5. 2021, 15.59
Deli članek:

Pritožba in ovadba.

Sašo Švigelj
Pritožba zoper dela policistov.

Predstavniki kolesarskega protestniškega gibanja so danes vložili pritožbo na ravnanje policije na protestu minuli petek. Spisali so tudi kazensko ovadbo specializiranemu tožilstvu zaradi prekoračitve pooblastil ter poziv varuhu človekovih pravic. Zadnje petkove proteste so na današnji novinarski konferenci označili za nasilne in represivne.

Ena od aktivistk Tea Jarc je na novinarski konferenci pred ministrstvom za notranje zadeve, kamor so vložili pritožbe, dejala, da je policija pretekli petek na protestih izvajala represijo, s tem pa "kršila več členov različnih zakonov".

Sašo Švigelj
Tea Jarc

Povedali so, da obstaja utemeljen sum, da so nekateri policisti s svojimi ravnanji izpolnili zakonske znake kaznivih dejanj kršitve enakopravnosti, zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic in nevestnega dela v službi po kazenskem zakoniku. Kršili naj bi tudi več členov zakona o nalogah in pooblastilih policije.

"Petkovi protesti so bili vedno mirni. 57 tednov smo znova in znova dokazovali, da samo izvršujemo svojo ustavno pravico do mirnega združevanja, do protestov, do izražanja mnenj, in da nikakor ne želimo ustvarjati konfliktov," je dodala Jarčeva.

Sašo Švigelj
Fotografija nasilja.

Povedala je tudi, da želijo danes opozoriti na to, da represija policije in navodila, ki jih po njihovem mnenju dajeta premier Janez Janša in minister za notranje zadeve Aleš Hojs, ustvarjata konflikte, nemire in nevarnost za vse, ki želijo mirno protestirati.

Policiji očitajo fizični napad

Pritožbo na ministrstvo so oddali Tea Jarc, Sašo Pjevac in Dejan Koban. Kot pravijo, jih je policija v petek na protestih fizično napadla. Ob tej priložnosti so pozvali policijo k neagresivnem pristopu na protestu ta petek.

Sašo Švigelj
Tea Jarc, Dejan Koban, Sašo Pjevac

Policija se je v teh dneh že odzvala na različne očitke o domnevno neprimernem ravnanju, ki so se pojavili v javnosti. Med drugim so na Policijski upravi (PU) Ljubljana navedli, da ukrepi policije niso bili prekomerni, saj so v vseh primerih uporabili najmilejše prisilno sredstvo za uspešno izvedbo postopka. Zavrnili so tudi očitke o selektivni obravnavi protestnikov in navedli, da enako ravnajo proti vsem kršiteljem in da ne ukrepajo, če ni kršitev. Dodali so še, da zborovanj in izražanj stališč državljanov ne omejujejo, so pa dolžni varovati javni red in mir.

Prav tako so na PU Ljubljana navedli, da so postopki policije nenehno pod nadzorom različnih inštitucij, ki so pristojne za nadzor nad delom policije in da do sedaj niso ugotovile grobih kršitev, ki jih policiji očitajo protestniki.