Minister za zdravje Janez Poklukar in predstojnik centra za nalezljive bolezni pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) Mario Fafangel sta se danes srečala s predstavniki študentske in dijaške organizacije, s katerimi so govorili o epidemiološki situaciji in o tem, kaj lahko skupaj naredijo, da bodo jeseni vrata lahko odprle srednje šole in fakultete.

Kot je dejal predsednik Študentske organizacije Slovenije Andrej Pirjevec, naj bi se po zagotovilih ministrstev za zdravje in za izobraževanje oktobra študenti v polnem obsegu vrnili na fakultete. V študentskih in dijaških vrstah so zadovoljni z zagotovili pristojnih, da udeležba pri pouku oz. predavanjih ne bo pogojena s testiranjem ali cepljenjem proti covidu-19. Med drugim so napovedali, da bodo z informiranjem o cepljenju in samotestiranju pomagali tudi po svojih kanalih.

Trije stebri

Po besedah epidemiologa Fafangla so se danes pogovarjali o tem, kako oblikovati vzdržne ukrepe in kako postaviti ogrodje naše prihodnosti, torej kako živeti z boleznijo covid-19, ki bo verjetno postala endemična, s čim manj omejitvami. Izpostavil je tri stebre, ki so cepljenje, digitalno iskanje stikov in testiranje. Po njegovi oceni so to tri orodja, ki lahko povrnejo vzdržen sistem.

O AstraZeneci

Poklukar je medtem pojasnil, da NIJZ z zunanjimi izvajalci že pripravlja sistem, ki bo omogočil čimprejšnjo izdajo digitalnih zelenih potrdil za lažje gibanje državljanov po EU med pandemijo covida-19, ko bodo na evropski ravni pripravljena izhodišča in pravna podlaga. Se pa Slovenija s sosednjimi državami bilateralno dogovarja o pogojih za prestop meje. Po njegovi oceni bi morali v nekaj dneh uskladiti izhodišča s Hrvaško, med drugim se dogovarjajo tudi o statusu cepljenosti po cepljenju z enim odmerkom cepiva AstraZenece.

Glede cepljenja s cepivom AstraZenece je Poklukar še spomnil, da je posvetovalna skupina za cepljenje pred nekaj dnevi predlagala, da se ob zadostnih količinah cepiva začne izvajati nekoliko spremenjen način cepljenja za prebolevnike. Za njih predlagajo, da jih cepijo čim prej po preboleli bolezni, najpozneje pa v šestih oziroma osmih mesecih, ko jim še vedno priznavajo status prebolevnika. Postopno bodo prehajali tudi na režim, v katerem bodo cepljenje z drugim odmerkom AstraZenece omogočili pred 12 tedni. Po naših zanesljivih informacijah to sicer nekateri zdravstveni domovi že omogočajo, seznanjeni smo namreč s primerom, ko je bilo osebi ponujeno cepljenje z AstraZeneco z vsega štiritedenskim razmikom med obema odmerkoma. Kakšno je bilo pojasnilo pristojnih? S tem želijo tudi tistim, ki bi se cepili s tem cepivom, omogočiti prejem potrdila v cepljenju z obema odmerkoma in s tem nemoten poletni dopust v tujini.

"Največ tvegaš, ko čakaš"

Svetovalna skupina ob tem opozarja, da je najboljši odziv na cepljenje, če se z drugim odmerkom cepi čim kasneje. "Če je nekdo enkrat cepljen, nato pa v vmesni dobi zboli zaradi okužbe z novim koronavirusom, je izhodišče stroke, da po preboleli bolezni znova začneš s procesom cepljena, se pravi, da se ponovno dvakrat cepiš," je pojasnil minister.

Na vprašanje, kaj meni o tem, da nekatera podjetja zaposlenim ponujajo denarno nagrado za cepljenje, je dejal, da lahko zagovarja edino prostovoljen in neplačljiv dostop do cepljenja. "To je tisto, kar je vedno oblikovalo slovensko družbo in verjamem, da jo bo tudi skozi to epidemijo in da je to podlaga za zmago, ne pa plačevanje za to, da se nekdo cepi," je dejal.

Fafangel pa je v današnji izjavi glede pomislekov o cepivih in odklanjanju cepiva določenega proizvajalca med drugim poudaril, da "največ tvegaš, ko čakaš". "Prelagati cepljenje zaradi izbire cepiva ni odločitev, ki jo lahko kot stroka podpremo, je pa pravica vsakega," je dodal.

Samotestiranje

Se pa kot jara kača vlečer zgodba okoli samotestiranja učencev in dijakov, a smo preboju oziroma začetku kot kaže vendarle vse bližje. Tako bodo po navedbah Poklukarja v nekaterih srednjih šolah, ki so na to bolje pripravljene, dijaki s samotestiranjem začeli že prihodnji ponedeljek. Ponekod se bo to začelo teden kasneje.

"Odločeni smo, da samotestiranje v srednjih in osnovnih šolah začnemo letos, da bomo pripravljeni na morebitno poslabšanje situacije jeseni. Ne bi radi postavljali sistema takrat, ko nam v grlo teče voda, temveč bi radi postavili sistem, ki bo omogočal odprte šole, ko se epidemija umirja in lahko to naredimo na kontroliran in varen način," je dejal Poklukar. Preroške besede, o katerih velja razmisliti, ko se oziramo nazaj na zadnje leto epidemije.

Opremiti jih morajo z navodili

Teste bo pred uporabo v osnovnih šolah dodatno opremiti z navodili, zato je še prekmalu napovedovati, ali se bodo učenci zadnjega triletja osnovne šole začeli testirati 31. maja ali 7. junija, je še pojasnil Poklukar.

Kot je znano, se naj bi v skladu s prvotnimi napovedmi samotestiranje dijakov začelo 16. aprila, a je dobava testov zamujala, po validaciji Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano pa jih je morala odobriti še Javna agencija RS za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP). Ta je odločbo izdala v petek in uporabo testov odobrila pod določenimi pogoji. Samotestiranje, predvidoma na sedem dni, bo predvsem iz logističnih razlogov potekalo v domačem okolju, k čemur so pozivali ravnatelji osnovnih in srednjih šol.