Avstrija

Severni sosedje AstraZeneci mahajo v slovo. Odločitev je povezana z ...

A.S./STA
18. 5. 2021, 14.09
Posodobljeno: 18. 5. 2021, 14.24
Deli članek:

Avstrija se namerava postopoma posloviti od cepiva proti covidu-19 proizvajalca AstraZeneca.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Kot je v ponedeljek zvečer dejal zdravstveni minister Wolfgang Mückstein, bodo zadnja cepljenja s prvim odmerkom tega cepiva izvedli v začetku junija, na zalogi je zadosti cepiva za druge odmerke. 

Mückstein je ob tem v pogovoru za televizijsko postajo Puls24 pojasnil, da bo država v prihodnje v pretežni meri stavila na cepivi mRNK podjetij Pfozer/BioNTech in Moderna ter vektorsko cepivo podjetja Johnson & Johnson. Za leti 2022 in 2023 pa naročene dobave cepiv v 90 odstotkih sestavljajo mRNK cepiva.

Odločitev ni povezana z manjšo učinkovitostjo

Pojasnil je še, da odločitev ni povezana z manjšo učinkovitostjo, temveč s težavami pri dobavi cepiva tega britansko-švedskega proizvajalca. Ocenil je sicer, da gre za varno cepivo, vendarle pa izpostavil tudi zadržke med prebivalci spričo redkih pojavov krvnih strdkov po cepljenju.

Kdor je cepljen z dvema odmerkoma AstraZenece, naj bi sicer imel zaščito pred covidom-19 za devet mesecev. Katero cepivo uporabiti za tretji, poživitveni odmerek, bodo po besedah Mücksteina odločili pristojni strokovnjaki.

Spomnimo:

Pred Avstrijo sta sicer že Norveška in Švedska zaradi pojava redke oblike krvnih strdkov opustili cepivo. Večina drugih evropskih držav je njegovo uporabo omejilo na določene starostne skupine.

Evropska komisija je pred kratkim sporočila, da ni oddala novih naročil za cepivo podjetja AstraZeneca, s katerim se pogodba izteče junija. Poleg tega je komisija že pred tem sprožila sodni postopek proti proizvajalcu zaradi nespoštovanja pogodbe, saj ta ni dobavil dovolj cepiv in ni predstavil načrta za zagotavljanje dobave.