Brez izključitev

Jurša o "jurišnikih" med člani Desusa in o težavi s predsednikom državnega zbora

G.G./STA
14. 5. 2021, 15.39
Posodobljeno: 14. 5. 2021, 17.38
Deli članek:

Napetost v stranki Desus, ki ji ankete napovedujejo črno prihodnost, se je začasno umirila, saj danes ne bodo nikogar izključili.

STA
Vodja poslanske skupine Desusa Franc Jurša.

Izvršni odbor Desusa ni odločal o začetku postopkov za izključitev poslancev iz stranke, saj za to niso bili izpolnjeni pogoji po statutu stranke. To sta namreč zahtevali le dve pokrajinski organizaciji, za glasovanje bi morale štiri, je po seji povedala začasna vodja stranke Brigita Čokl, ki je pojasnila, da so se na seji izvršnega odbora, po kateri zdaj zaseda tudi svet stranke, posvetili junijskemu volilnemu kongresu.

Po besedah Čoklove je stvar predsednika sveta stranke Antona Urha, da dopusti razpravo o sodelovanju poslanske skupine s stranko. O nekaterih željah za razrešitev Urha z mesta predsednika po besedah Čoklove niso razpravljali. "Ne napenjamo loka. Želimo, da se stvari kolikor toliko delajo naprej, da najdemo minimalne skupne imenovalce vzajemnega dela. Kajti koncev koncev je Desus parlamentarna stranka," je poudarila Čoklova.

Vodja poslancev Desusa Franc Jurša pa je prepričan, da bi bila razrešitev Urha velika napaka. Po seji izvršnega odbora je ocenil, da članstvo stranke večinoma natančno ve, da brez poslanske skupine ni parlamentarne stranke. "Obstajajo pa člani stranke, neke vrste jurišniki, ki vse pred sabo podirajo, nič pa ne gradijo. Ti dejansko na terenu delajo veliko škodo," je bil oster Jurša, ki ni želel poimenovati teh "jurišnikov." Dejal je le, da je eden od teh tudi kandidat za predsednika stranke. Je pa po njegovih ocenah tudi ta ponovno spremenil mišljenje. Jurša je sicer povedal, da nima težav s sodelovanjem v prihodnje, še posebej po izvolitvi novega predsednika stranke. Upa, da bo dobro začrtal delo stranke, da se bodo pogovarjali in na tej osnovi skupaj oblikovali politiko stranke.

V zvezi s položajem predsednika državnega zbora Igorja Zorčiča, zagato, ki zelo muči vladajočo koalicijo, pa je Jurša dejal: "Nimam nobenih težav, če predsednik državnega zbora ostane Igor Zorčič." Brez Juršinega glasu pa vladajoča koalicija ne bo uspela odstraniti Zorčiča in nastaviti Jožefa Horvata iz NSi.

O glasovanju se glede razrešitve se sicer ni želel konkretno opredeliti. Glasovanje o tem naj bi bilo prihodnji petek, ko naj bi bil Jurša po nekaterih informacijah odsoten. "Imam občutek, da se z mojo odsotnostjo ukvarjate bolj vi kot v DZ," je odvrnil na to vprašanje. Zatrdil je, da je bil vedno, ko je bil odsoten, odsoten upravičeno. Po njegovih besedah se želi vso težo prenesti na Desus, "a so drugi v tej verigi, ki imajo večjo težo in so bolj odgovorni".