POVEČANO POVPRAŠEVANJE

Letos avtodoma ne boste mogli več kupiti, čeprav imate denar

Estera Korošec / Štajerski tednik
7. 5. 2021, 06.51
Deli članek:

V času epidemije se je nenormalno povečalo povpraševanje po najemu oziroma nakupu avtodomov. Gre za vozila, ki so letos razprodana. Kar pomeni, da avtodoma letos ne boste mogli kupiti, čeprav imate dovolj denarja za nakup. Lahko pa ga rezervirate in nanj počakate leto oziroma na nekatere blagovne znamke celo do dve leti.

Črtomir Goznik
Počitnice z avtodomom med ljudmi vse bolj priljubljene.

Trend prodaje avtodomov že ves čas epidemije raste, proizvajalci pa imajo polne proizvodnje. V Nemčiji je bil lani porast prodaje avtodomov kar 40-odstoten. V Sloveniji jih med drugimi izdeluje podjetje Adria Mobil iz Novega mesta, kjer so zaradi povečanja naročil lani zaposlili 150 novih delavcev in uvedli drugo izmeno v proizvodnji predelanih kombijev.

V Sloveniji je bilo konec leta 2020 registriranih okoli 6100 avtodomov in dodatno še nekaj kombijev, predelanih v bivalna vozila. Na letni ravni se jih proda nekaj več kot 300, rekordno leto je bilo 2008, ko se jih je prodalo 400. Na območju Upravne enote Ptuj je bilo konec lanskega leta registriranih 51 avtodomov.

»Vsakodnevno nas dobesedno 'panično' kličejo posamezniki v upanju, da bodo še lahko kupili avtodom, vendar jim tudi pri nas ne moremo pomagati. Zbiramo pa že naročila za naslednje leto,« je povedal Dušan Price, direktor Avtodom centra Casper iz Lenarta. Po njegovi oceni se je povpraševanje po tovrstnem turizmu v zadnjem letu povečalo za več kot 30 odstotkov.

Črtomir Goznik
Za avtodomarje je značilno, da ne ostanejo dolgo na enem mestu, radi se selijo iz kraja v kraj in obiskujejo različne znamenitosti.

Zanimanje za najem je poskočilo

Cena za dnevni najem avtodoma v času »nizke sezone« v Avtodomu center Casper iz Lenarta znaša od 85 do 95 evrov z DDV, v času »visoke sezone (20. 6.–1. 9. in v času počitnic)« pa od 110 do 125 evrov. Minimalen najem avtodoma je tri dni, v primeru daljšega najema je cena nižja. V večini podjetij, ki se ukvarjajo z izposojo avtodomov, je treba položiti ali vplačati varščino, ki je lahko različno visoka. Kavcijo vam bodo v celoti povrnili po vračilu nepoškodovanega vozila. 

Turistične nastanitve so bile do zdaj zaprte, letalski prevozi so okrnjeni, ljudje pa si želijo potovati, zato so počitnice z avtodomom med ljudmi vse bolj priljubljene. Gre dobesedno za majhno stanovanjce oziroma ličen sodobno opremljen dom na kolesih, s katerim se lahko odpeljete na želeno destinacijo. V primeru slabega vremena, zaprtja mej oziroma sprememb odlokov, povezanih z epidemiološko situacijo, ima avtodomar možnost spremeniti smer in se odpeljati v drug kraj. Lastniki počitniških vozil želijo biti svobodni, neodvisni, v luči epidemije pa lahko počitnice brez težav preživljajo v svojem »mehurčku«, kar je zanje v teh razmerah, ko med ljudmi še vedno razsaja koronavirus, tudi najbolj varno.

Avtodom je mogoče tudi najeti. Cena za dan najema se giblje okoli 100 evrov in več, treba pa je plačati tudi varščino, ki lahko znaša več kot 800 evrov. Kot je povedal Price, je tudi povpraševanje za najem vozil v zadnjem času zelo poskočilo. V njihovem centru oddajajo šest skoraj novih avtodomov (vozila so v tovarniški garanciji in je posledično z njimi manj okvar), letos pa nameravajo floto še povečati, tudi z vse bolj popularnimi bivalnimi kombiji. Ker so cene v tujini bistveno dražje, se za najem bivalnikov pri nas zanimajo tudi Avstrijci in Hrvati.

V Sloveniji 150 postajališč za avtodome

Glede na porast avtomobilskega turizma je bilo treba na drugi strani takim turistom urediti primerna postajališča. V celotni Sloveniji je okoli 150 urejenih lokacij, kjer lahko gostje z avtodomi brez težav prenočijo. Kar nekaj občin se je v zadnjih letih odločilo za ureditev postajališč za avtodome (PZA). Eden izmed bolj priljubljenih in urejenih je PZA v občini Markovci, ki je vse bolj obiskana in priljubljena lokacija. Kot je pojasnil Uroš Hren, urednik spletnega portala Avtocampi.si, imajo avtodomarji radi lepe lokacije v bližini zanimivih turističnih krajev (obala, Bled, Bohinj, Ptuj, Novo mesto, Prekmurje …). Za avtodomarje je značilno, da ne ostanejo dolgo na enem mestu, radi se selijo iz kraja v kraj in obiskujejo različne znamenitosti.

Po Hrenovih napovedih bo v naslednjih letih vse bolj v ospredju tako imenovani lokalni turizem – kar pomeni, da turist za počitnice izbere lokacijo, oddaljeno do največ 500 kilometrov od doma, do cilja pa se pripelje z lastnim prevozom. Ta izbira mu omogoča, da se lahko hitro in varno vrne domov, kar je v današnjih koronačasih vse bolj pomembno.

Kampi znova odprti

Cena za soliden avtodom se giblje okoli 55.000 evrov, Slovenci so zanj pripravljeni odšteti tudi do 80.000 evrov, seveda so tudi izjeme, ki se odločijo za višji cenovni razred. 

Ker so bile 23. aprila regijske omejitve odpravljene, lahko avtodomarji ponovno brez težav potujejo po Sloveniji in tudi uporabljajo parkirišča za avtodome. Od 26. aprila naprej so lahko ponovno odprti tudi kampi, vendar le do 30 parcel in za osebe, ki imajo potrdilo o negativnem testu, prebolelosti ali cepljenju. Kot ugotavlja Uroš Hren, urednik portala Avtocampi.si, se je kampiranje v zadnjih desetih letih zelo spremenilo. Šotore in klasične prikolice so nadomestili avtodomi, mobilne hišice, glampingi …

V Sloveniji je več kot 100 kampov, večina jih je manjšega tipa in delujejo v okviru družinskega turizma, okoli 20 je večjih, predvsem na Gorenjskem, Obali in v termah (Terme Ptuj). Največji v Sloveniji je kamp Šobec v Lescah. Razporejenost kampov pri nas je dokaj enakomerna, po navadi so ob morju, jezerih ali rekah, kot so Kolpa, Soča, Savinja. Dobro obiskani so tudi kampi na Bledu, v Bohinju in na Obali. Hren je prepričan, da bodo kampi tisti, ki si bodo prvi opomogli in zaživeli, ko se bo turistični sektor znova odprl.