Gostje dočakali odprtje gostiln, a vse gostilne niso dočakale odprtja

Vlada uničila gostince: nekdaj služili na veliko, danes iz obupa prodajajo

Antun Katalenić
6. 5. 2021, 19.30
Posodobljeno: 6. 5. 2021, 19.36
Deli članek:

Videz središča Ljubljane je te dni bistveno drugačen kot v letih pred pandemijo. Turistov in z njimi povezane gneče ni, posledično pa trpi posel. Gostincem ne pomagajo niti strogi ukrepi pri strežbi v notranjosti.

Svet24
Lokali v čakanju na boljše dni ...

V središču Ljubljane devetnajst gostinskih prostorov trenutno išče novega lastnika. Pogoji za prodajo niso najboljši, saj še vedno trajajoča pandemija pod vprašaj postavlja okrevanje gostinskega sektorja.

Svet24
Po štirih letih je vrata bil primoran zapreti priljubljeni Bar Magda na ljubljanski tržnici.

Strežba samo na terasah

Gostinstvo, ki je v Ljubljani – v veliki meri podprto z rastjo mednarodnega turizma – pred pandemijo doživljajo razcvet, je nedvomno ena najhuje prizadetih panog v zadnjem letu.

Svet24
Nekdaj polne terase čakajo na nove lastnike.

Konec aprila je prinesel vsaj delno sprostitev poslovanja, omejenost strežbe na zunanje površine pa sili gostince, da še toliko bolj kot prej pogledujejo proti oblakom, saj tudi v primeru dežja ne smejo spustiti strank v notranjost. Blaž Cvar, predsednik sekcije za gostinstvo in turizem pri OZS, je ob spremembi vladnega odloka dejal, da se ponovno diskriminira panogi gostinstva in turizma s strogimi pogoji za poslovanje v notranjosti, ki ne velja v drugih panogah.

Svet24
Restavracije, ki so živele od lačnih turistov, bodo tudi to poletje na resni preizkušnji.

Strogi pogoji

Ne samo, da stranke potrebujejo eno od dokazil o cepljenju, prebolevnosti ali negativni test, če želijo spiti kozarec v notranjosti, gostinci lahko še vedno delajo samo do 19. ure. Napoved Cvarja iz aprila o tem, da pod takšnimi pogoji marsikateri gostinec sploh ne bo želel odpreti lokala, se je izkazala za točno, kot smo ugotovili ob sprehodu po središču Ljubljane in nekaj pogovorih z lastniki lokalov.

Svet24
Gostinci se kljub odprtju lahko upravičeno držijo za glavo, saj jih čaka še dolga pot do okrevanja.

»Pod takšnimi pogoji težko delamo,« pravijo enoglasno in se zavedajo, da jih tudi ob morebitni sprostitvi odlokov še vedno čaka boj za preživetje v novi normalnosti, če ne želijo slediti nekaterim bivšim kolegom, ki so morali iz finančnih razlogov dokončno zapreti vrata.