Rop stoletja

O »spomeniku korupcije« na celjskem sodišču

Robert Marin
6. 5. 2021, 18.00
Posodobljeno: 6. 5. 2021, 18.08
Deli članek:

Okrožno sodišče v Celju je po poročanju Radia Celje za 21. maj in 15. junij razpisalo predobravnavne naroke zaradi poslovnih malverzacij v Termoelektrarni Šoštanj. Obtoženi z nekdanjim direktorjem Urošem Rotnikom na čelu bodo končno dobili priložnost, da se izjasnijo glede očitkov.

STA
Poleg nekdanjega direktorja Teša Uroša Rotnika je pod obtožbo še 11 oseb in dve podjetji.

Primer se nanaša na več kot 250 milijonov evrov vredno odškodovanje pri gradnji šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj (Teš). Njegova cena je po prvotnih načrtih znašala 654 milijonov evrov, a se je projekt v poznejših letih zaradi slabega vodenja podražil na končnih 1,41 milijarde evrov.

»Gre za izjemno obsežno zadevo, saj ima obtožnica 1332 strani, tožilstvo pa je k obtožnici priložilo še 45 prilog. Celoten spis, brez zdaj vloženih prilog, tako obsega več kot 70.000 listov, večina je tiskanih obojestransko, torej je dejansko število strani še enkrat večje,« je ob vložitvi obtožnice maja lani povedala predsednica Okrožnega sodišča v Celju Petra Giacomelli. Kriminalisti so sicer začeli zbirati obvestila že konec leta 2010, čez dve leti so sledile hišne preiskave, leta 2014 je bila vložena ovadba. Zadeva sicer zastara leta 2028, torej čez sedem let. Pot do največjega energetskega projekta v zgodovini samostojne Slovenije se je začela leta 2005, v času prve Janševe vlade.

Pogodba brez protikorupcijske klavzule

Po poročanju Necenzurirano.si je Holding Slovenske elektrarne (HSE), edini lastnik Teša, tik pred sklenitvijo dogovora o poravnavi v odškodninski tožbi proti ameriški multinacionalki General Electric Power. Gre za pravno naslednico francoskega Alstoma, ki je pred desetletjem dobavil tehnološko opremo za Teš 6. Koliko denarja so Američani pripravljeni plačati in kaj vse zahtevajo v zameno za sklenitev poravnave, uradno ni mogoče izvedeti. Po zadnjih podatkih znaša vrednost tožbe 360 milijonov evrov.

Kot pišejo na Necenzurirano.si, je bil izvirni greh te afere pogodba, ki jo je takratni direktor Uroš Rotnik junija 2008 ob soglasju takratnega vodstva HSE v Parizu podpisal s predstavniki Alstoma. Bila je ključni vzvod, s katerim je tedaj še francoski Alstom Power slovenskega partnerja stiskal v kot ves čas priprave in gradnje Teša 6. Prvotno dogovorjena vrednost pogodbe je znašala 654 milijonov evrov. Po zaslugi 11 aneksov in 19 variacij (dogovorov) je v poznejših letih zrasla na več kot milijardo evrov. Poleg tega, da v njej ni bilo protikorupcijske klavzule, ni temeljila na slovenskem, ampak na švicarskem pravu.

Pod obtožbo 12 posameznikov in dve podjetji

Poleg Rotnika so pod obtožbo še vodja projekta Teš 6 Bojan Brešar, lobist Peter Kotar in njegovo podjetje Sol Intercontinental, direktor podjetja CEE Boštjan Kotar, zaposleni v Tešu Jože Lenart, Jože Dermol, Darko Weiss in Miran Leben, vodja prodaje elektrarn v družbi Alstom Power Frank Lehmann, nekdanji izvršni direktor Alstoma Austria Josef Reisl, finančni strokovnjak Bogdan Pušnik, davčni svetovalec Darko Končan, obtoženo je tudi francosko podjetje Alstom Power. Tožilstvo vpletenim očita 24 kaznivih dejanj zlorabe položaja in pranja denarja.