Napetost v Rokavskem prelivu

Francoski ribiči se vračajo v domača pristanišča, a konflikt ostaja

S.R.
6. 5. 2021, 18.00
Posodobljeno: 6. 5. 2021, 20.24
Deli članek:

Francosko ribiško ladjevje je obrnilo jadra in odplulo v francoska pristanišča. Današnja napetost je torej zaključena, a težava ostaja nerešena.

Reuters
Francoski ribiči so se postavili na morsko pot, ki vodi iz pristanišča St Helier.

Otok Jersey se nahaja 23 kilometrov od severne obale Francije in 140 kilometrov južno od britanske obale.

Približno 50 francoskih ribiških ladij, ki so danes v znak protesta proti novim predpisom okupirale vode okoli britanskega otoka Jersey v Rokavskem prelivu, je popoldne začelo zapuščati svoje položaje. Pot sicer ne bo dolga, saj se otok, ki si ga lasti britanska krona, nahaja neposredno ob francoski obali. Dogajanje je seveda posledica brexita, saj za francoske ribiče na območju odslej veljajo stožja pravila. Napetosti so se začele stopnjevati v zadnjih dnevih, ko je francoska ministrica za pomorstvo Annick Girardin zagrozila, da bo Francija ustavila dobavo električne energije na otok, za upor pa so se odločili tudi francoski ribiči. Združeno kraljestvo je njihovo dejanje, ki ga sami imenujejo »protest,« označilo za vojno dejanje, območje pa sta začeli patruljirati dve plovili kraljeve vojne mornarice. Pozneje je patruljna čolna na območje poslala tudi Francija.

Reuters
Francoski ribiči so se postavili na morsko pot, ki vodi iz pristanišča St Helier.

Britanci in prebivalci otoka Jersey so bili posebej ogorčeni, ko je nekaj francoskih ribičev med protestom svoje ladje usmerilo naravnost proti pristanišču St. Helier, pri čemer je po poročanju France24 eden od še posebej gorečih protestnikov svoje plovilo ustavil neposredno pred trajektom Commodore Goodwill, ki otoke v Rokavskem prelivu povezuje z Otokom in ki je bil takrat zasidran v pristanišču. »Blokada,« so zakričali Britanci. Ribiška ladja se je pozneje sicer umaknila, a naj bi imel trajekt zaradi manevra zamudo.

»Cilj je izraziti naše nezadovoljstvo nad restriktivnimi ukrepi, ki so jih uvedli,« je pojasnil Hugo Lehuby, predstavnik regionalnega odbora za ribištvo, ki je pomagal pri organizaciji današnjega protesta. Lehuby je zatrdil, da francosko ladjevje ne bo poskušalo ovirati dostopa do pristanišč na otoku Jersey. »To ni blokada. Nimamo namena uničevati stvari,« je Lehuby pojasnil za tiskovno agencijo Reuters.