Pazljivo na pohodih

Medvedji mladič tacal po cesti v Lipoglavu

G.G.
1. 5. 2021, 08.44
Posodobljeno: 1. 5. 2021, 08.46
Deli članek:

Včeraj zvečer je moški obvestil policijo, da je na cesti v naselju Lipoglav v občini Slovenske Konjice opazil medvedjega mladiča.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Policisti so pogledali posnetek in potrdili, da je medvedji mladič res postopal po cesti in nato stekel v bližnji gozd. Kjer je mladič, je lahko tudi njegova mati, zato so o tem obvestili Lovsko družino Loče, ki so pregledali območje.

Ker se bodo danes mnogi odpravili na tradicionalne prvomajske pohode, policija opozarja, da naj bodo predvsem na območju Loč, Ponikve in Slovenskih Konjic nekoliko bolj pozorni in pripravljeni na morebitno srečanje z medvedom. Čeprav je takšno srečanje zelo redko, saj se medved sam že prej umakne, ga lahko kdaj presenetimo. Nevarno pa zna biti predvsem, če se znajdemo med medvedko in mladiči. Nerodno je lahko tudi ravnanje psov, ki prosto tekajo in želijo zaščititi lastnika. Pes se bo zapodil proti medvedu, medved pa se bo branil. Pes se bo prestrašil ali umaknil in pritekel nazaj k lastniku. Medved bo šel za njim in v tem primeru lahko napade tudi lastnika.

Zato nasvet stroke: »Kljub temu, da je možnost srečanja z medvedom majhna, naj se na omenjenem območju pohodniki čim manj zadržujejo, če pa že, naj bodo glasni, naj se med sabo pogovarjajo in s tem medveda opozorijo na svojo prisotnost. Medved
se bo praviloma umaknil. Pse naj imajo na povodcih.«