Petkovi kolesarji

FOTO: Pred parlamentom zagorelo, zahtevajo odstop vlade

S.R./STA
30. 4. 2021, 20.51
Posodobljeno: 30. 4. 2021, 20.58
Deli članek:

V središče slovenske prestolnice so se po daljšem premoru vrnili petkovi kolesarji.

Bobo
Petkov shod kolesarjev.

Po torkovem množičnem shodu, ko je po ocenah policije proti vladi protestiralo približno 10.000 ljudi, je bil današnji "kolesarski shod" precej bolj skromen. V središču Ljubljane se na kolesih zbralo nekaj 100 protestnikov, ki so izražali nestrinjanje z vladajočo politiko. Protestniki so se ob kroženju po ulicah ustavili tudi pred poslopjem STA, kjer so prižgali "simbolni ogenj upora". Pozneje so se vrnili na Trg republike, kjer so prižgali protestni kres.

Bobo
Petkov shod kolesarjev.

Eden vidnejših predstavnikov protestnikov Jaša Jenull je v krajšem govoru pred poslopjem STA vladi očital, da poskuša utišati svobodo tiska ter poudaril, da je agencija "ena izmed simbolov svobode tiska v svobodni demokratični državi Sloveniji". Kot je razvidno iz posnetkov na družbenih omrežjih, je shod kljub omejitvi gibanja do deset ljudi in varovanju policije potekal mirno, večina kolesarjev pa je nosila zaščitne maske in vzdrževala razdaljo.

Bobo
Petkov shod kolesarjev.

V Protestni ljudski skupščini so v izjavi pred protestom zapisali, trenutna vlada ne predstavlja ideje, "ki so jo imeli naši predniki, ki so se borili za svobodo, večinski del prebivalstva pa ne želi nadaljevati v smeri, ki drvi v propad demokracije in vladavine prava". V torek je tako po njihovem mnenju ljudstvo "povsem jasno izreklo neuzaupnico vladi", zdaj pa je čas, da "to naredijo tudi vse poslanke in poslanci, ki se še vedno krčevito oklepajo svojih stolčkov in položajev".

Bobo
Petkov shod kolesarjev.

Po njihovem mnenju demokracija, vladavina prava in svoboda medijev v Sloveniji še nikoli niso bile tako ogrožene. Tudi socialne stiske mladih še nikoli niso bile tako pereče, mednarodni ugled države pa še ni bil tako zelo okrnjen kot sedaj, dva meseca pred začetkom predsedovanja Svetu EU. Menijo, da je edina dolžnost poslancev, da izstopijo iz vlade, ki drvi v propad.