Odprtje teras in konec z omejitvijo na regije

Pred vladno odločitvijo Slovenija utripa oranžno

C.E.
21. 4. 2021, 12.55
Posodobljeno: 21. 4. 2021, 13.10
Deli članek:

Teden je naokrog in vlada bo spet odločala o stopnji »sproščenosti« našega življenja v naslednjem tednu.

Bobo
Terese gostinskih lokalov v Kopru so že odprte.

Epidemiološka stanje v državi razkrivajo podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje in Sledilnika za covid-19. Na podlagi teh podatkov »utripa« vladni semafor, ki neizprosno odreja sproščanje koronskih ukrepov.

V tekočem tednu smo na nivoju države formalno v rdeči fazi, ker so tako kazali podatki v torek pred osmimi dnevi. Na včerajšnji torek smo bili že krepko v oranžni fazi. Sedemdnevno povprečje pozitivnih primerov je 706, bistveno bližje rumeni coni, ki se začne pri 600, kot rdeči, za katero je meja 1000. Tudi drugi kriterij, število hospitaliziranih covidnih bolnikov, je bližje rumeni fazi. Trenutno je v bolnišnicah 631 covidnih bolnikov, 500 pa je meja za rumeno fazo.

Vladi tako številke ne dajejo veliko manevrskega prostora. Obeta se oranža faza, v kateri izpadejo zoprne omejitve gibanja na statistične regije. V semaforju je predviden tudi pouk na fakultetah in višjih šolah v omejenem obsegu, dovoljeno zbiranje ljudi do 10 oseb, odpirajo se še preostale trgovine.

Kakšno pa je stanje po statističnih regijah? Ugodno za odprtje teras gostinskih lokalov. Prav vse regije razen Zasavske so v oranžni fazi, ki dovoljuje odprtje teras. In tudi Zasavska, kjer imajo ta teden lokale odprte, je le za kanček čez oranžno.

Vlada RS
Nov semafor sprošanja ukrepov.