DAnska

V zaprte prostore lokalov le s korona potrdilom in vnaprejšnjo rezervacijo

G.G.
21. 4. 2021, 11.36
Posodobljeno: 21. 4. 2021, 11.56
Deli članek:

Danska se vrača proti normalizaciji. Odprli so gostinske lokale, muzeje, gledališča, na stadione se vračajo gledalci. Za določene doslej samoumevne ugodnosti je treba pokazati potrdilo o negativnem testu ali o cepljenju.

Profimedia
Danes se odprejo tudi zaprti prostori lokalov na Danskem.

Danska je uvedla digitalno korona potrdilo. Na posebni aplikaciji (MinSundhed, Moje zdravje po slovensko) državljani in državljanke pokažejo potrdilo o cepljenju, negativni test, ki ni starejši od 72 ur ali potrdilo o prebolevnosti za obdobje pred dvema 2 do 12 tednov.

Najprej so ga začeli uporabljati za obiske frizerskih salonov, od danes pa je razširjen na kinematografe, gledališča, nogometne stadione, fitnese ter zaprte prostore gostinskih lokalov.

Nov sistem je nekoliko razburil gostince. Naložili so jim namreč, da morajo gostje za zaprt del lokala vnaprej rezervirati mizo in se izkazati s koronskim potrdilom oziroma koronskim potnim listom. Lastniki lokalov se bojijo, da bodo zahteve po rezervaciji miz odvrnile stranke. Na odprtih terasah gostinskih lokalov teh omejitve ni.

Kako deluje aplikacija MinSundhed? Povezana je z zdravstveno kartico, na kateri so osebni podatki uporabnika. Na zdravstveni kartici so zabeleženi podatki o cepljenju, testiranju in prebolevnosti. V praksi uporabnik pri vstopu pokaže telefon, osebje (pobiralci kart, varnostniki, ...) pa enostavno preveri podatke. Za otroke in osebe, ki ne uporabljajo telefonov, so na razpolago tudi papirnata potrdila.

Na Danskem, ki ima pet milijonov prebivalcev, je bilo s prvim odmerkom cepiva proti covidu-19 doslej cepljenih približno 19 odstotkov prebivalcev, dva odmerka jih je prejelo skoraj devet odstotkov. V zadnjih štirinajstih dneh beležijo približno 110 okužb na 100.000 ljudi.