Postopek gre naprej

Galetu ponujajo denar, zahtevajo pa njegov molk! »Poravnave ne bo,« odgovarja Gale

G.G.
21. 4. 2021, 09.49
Posodobljeno: 21. 4. 2021, 13.37
Deli članek:

Žvižgač Ivan Gale, ki je razkril nečednosti z nabavo zaščitnega materiala v prvi fazi epidemije, poskuša na sodišču dokazati, da je bila izredna odpoved zaposlitve iz krivdnih razlogov nezakonita.

Sašo Švigelj
Ivan Gale ne pristaja na zahteve in ne bo podpisal poravnave.

Gale je na prvi obravnavi na ljubljanskem delovnem in socialnem sodišču v začetku marca zahteval, da mu Zavod RS za blagovne rezerve (nadalje Zavod) izplača 3008 evrov bruto plače na mesec.

Včeraj je od Zavoda prejel besedilo sodne poravnave, ki naj bi jo podpisali v petek dopoldne. Zavod mi je ponudil 54,145,98 evrov, je sporočil Gale na Facebooku in dodal, da se je z zneskom strinjal, pristal pa je tudi na to, da v poravnavo ne zapišejo, da je bila odpoved pogodbe o zaposlitvi nezakonita, s čimer bi sicer izgubil pravico do prijave nadomestila za brezposelnost.

Toda včeraj so se pojavile dodatne zahteve s strani Zavoda oziroma njegovega direktorja Tomija Rumfa.

Po Galetovih besedah Zavod zahteva, da se odpove vsem morebitnim zahtevkom, povezanih s samim prenehanjem delovnega razmerja; da javno ne bi govoril o poravnavi, razen tega, da je bila sklenjena z medsebojnim popuščanjem; da bi med seboj v bodoče komunicirali korektno in spoštljivo, tako da bi se varoval ugled in dobro ime obeh strank.

Za Galeta te zahteve »absolutno niso sprejemljive«. Zoper Rumfa bo med drugim vložil še dodatno odškodninsko tožbo zaradi grobe zlorabe instituta izredne odpovedi.

»Kar koli bo prišlo na koncu prišlo izpod rok sodišča, bom javno objavil in komentiral, tega mi nihče ne bo preprečil. Kar se pa tiče nekega korektnega in spoštljivega odnosa, pa si pridržujem pravico, da bom tudi v bodoče vsem povedal, da je Rumpf moralni iztirjenec. Poravnave tako ne bo, kar sem tudi sporočil Zavodu. Gremo naprej z rednim postopkom, ker se res ne mislim nikomur prodajati! Bo treba zdržat še nekaj mesecev,« zaključuje ta del bitke Gale.