posedeni v ločenih učilnicah

Maturo bodo lahko pisali tudi dijaki v karanteni

A.S. / B.K.
21. 4. 2021, 11.39
Posodobljeno: 21. 4. 2021, 12.05
Deli članek:

Maturanti bodo imeli možnost prekinitve karantene zaradi visokorizičnega stika.

Bobo
Po trenutnih podatkih je na maturo skupaj prijavljenih nekaj več kot 17 tisoč dijakinj in dijakov.

Za govorniški pult je na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede covida-19 stopila ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec. "Ker so bile prejšnji teden v javnosti izpostavljene nekatere dileme glede izvedbe letošnje mature, današnjo novinarsko konferenco namenjamo prav tej temi, da razčistimo vse morebitne nejasnosti in dvome," je dejala na samem začetku. 

Prvo in ključno sporočilo je, da matura v tem šolskem letu bo, je navedla ministrica. Po trenutnih podatkih je na maturo skupaj prijavljenih nekaj več kot 17 tisoč dijakinj in dijakov, od tega nekaj več kot 10 tisoč na poklicno in 7 tisoč na splošno maturo. Matura bo izpeljana na način, ki je bil predstavljen decembra lansko leto. Tudi koledarja obeh matur ostajata nespremenjena, kar pomeni, da se splošna matura za letošnje šolsko leto začenja v torek, 4. maja, s pisanjem eseja iz materinščine. Poklicna matura in osrednji del splošne mature se začenjata v soboto, 29. maja, s pisnim izpitom iz angleščine.

"V pripravo letošnje mature je bilo zaradi epidemije, ki nas je postavila v posebne okoliščine, vloženo veliko dodatnega dela, zato se vsem, ki ste pripomogli, da jo bomo lahko izvedli v skladu z maturitetnim koledarjem, najlepše zahvaljujem," je dejala Kustečeva.

"Zavedam se, da je že v običajnih razmerah ta zrelostni izpit velika skrb in pomembna prelomnica, v teh nepredvidljivih časih pa je skrbi in nejasnosti pričakovano še več. Razmere se nam še vedno spreminjajo na tedenski ravni, temu je potrebno prilagajati aktualne epidemiološke smernice, iskati vse možne ukrepe, ki bi v teh razmerah zagotavljali čim bolj optimalne pogoje za učenje, za pripravo in samo pisanje mature. Poleg vsebinskih prilagoditev je bilo v tej luči potrebno pripraviti tudi bolj natančne protokole varne izvedbe, ki so jih pripravili na ministrstvu za zdravje in Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ)," je pojasnila. 

Dijaki v karanteni

Pisanje mature bodo omogočili tudi tistim dijakom, ki morajo zaradi visokorizičnega kontakta biti v karanteni, je pojasnil državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar. Pred vsako maturitetno obveznostjo bodo morali dijaki, ki jim je odrejena karantena, opraviti PCR test, ki bo veljal 24 ur. Z negativnim PCR testom bodo ti dijaki nato lahko pisali maturo. Bodo pa posedeni v ločenih učilnicah, nadzorovali pa jih bodo lahko le učitelji ki so bili cepljeni, ali pa so bolezen nedavno preboleli. 

V času spomladanskega roka okuženim maturantom bodo z ustreznimi dokazili omogočili maturo v jesenskem roku.

Po besedah direktorja Državnega izpitnega centra Darka Zupanca je tovrstna rešitev dobra, saj je število maturantov, ki so v karanteni, bistveno višje od števila okuženih maturantov. 31. marca, en dan pred zadnjo karanteno, je bilo na 187 srednjih šolah okuženih 75 četrtošolcev, v karanteni pa jih je bilo 1311. Sveži podatki so nižji, a je tistih, ki so v karanteni, še vedno bistveno več. Okuženih je namreč 27 maturantov, 199 pa jih je v kartanteni.

Kako je z maskami?

Maturanti, ki bodo s PCR-testom prekinili karanteno, bodo po predlogu za čas pisanja testa uporabljali maske. Če bo ta čas krajši od dveh ur, je predvidena uporaba maske tipa 2R, če bo daljši, je predvidena uporaba mask tipa FFP2, je pojasnil Vindišar.