Različni dodatki

8000 evrov za zdravnika, ki ni delal z okuženimi, in 250 evrov za zaposlenega v DSO, ki je

L.K./STA
15. 4. 2021, 14.53
Posodobljeno: 15. 4. 2021, 14.53
Deli članek:

SAB zahteva razpravo o koronskih dodatkih na komisiji DZ za nadzor javnih financ.

STA
Alenka Bratušek

Poslanska skupina SAB je vložila zahtevo za sklic seje komisije DZ za nadzor javnih financ zaradi "nepravičnega in nesorazmernega izplačevanja dodatkov" za delo v času krize s covidom-19. Želijo, da vsi, ki so pri delu enako ogroženi zaradi virusa, dobijo enak znesek dodatka, je danes dejala predsednica in poslanka SAB Alenka Bratušek.

"Seveda je prav, da država v teh težkih časih pomaga ljudem in gospodarstvu, je pa za nas popolnoma nesprejemljivo, da so se dodatki izplačevali, kot so se," je v izjavi za medije v Ljubljani dejala Bratuškova, potem ko je spomnila na zgodovinsko visok javni dolg zaradi ukrepanja in izplačilo za okoli pol milijarde evrov dodatkov za delo v epidemiji v enem letu.

Navedla je podatke, da so zdravniki prejeli po nekaj tisoč evrov dodatka, rekorder naj bi prejel 8000 evrov, zaposleni v domovih starejših občanov (DSO) pa za delo v rdeči oziroma sivi coni 1,4 evra bruto dodatka na uro, kar ob 180 urah dela na mesec pomeni okoli 250 evrov.

"Na eni strani 8000 evrov za zdravnika, ki ni delal z okuženimi, na drugi strani pa 250 evrov za zaposlenega v DSO, ki je celoten delovni čas delal z bolniki," je bila ogorčena.

Navedla je tudi podatka o najvišjih izplačilih dodatkov v kabinetih ministrov za obrambo in za notranje zadeve - zaposleni v kabinetu ministra za obrambo je decembra prejel 1528,14 evra, zaposleni v kabinetu ministra za notranje zadeve pa aprila lani 1150,24 evra dodatka.

"Očitno so razlike prevelike. Razlog je v tem, da se dodatki izplačujejo v odstotkih, ne v nominalnem znesku, kot so imele urejene nekatere države," je povedala.

Nesorazmerna so po njenih besedah tudi izplačila v primerjavi z gospodarstvom, kjer so dodatki znašali do 200 evrov, izplačani pa so lahko bili le tistim s plačo do višine dvakratnika minimalne plače.

V SAB predlagajo, da se javno pokažejo podatki o izplačilih dodatkov v javnem sektorju in ugotovi, ali je kje šlo za izkoriščanje, nato pa da se uredi izplačevanje dodatkov v javnem sektorju na način, kot je v gospodarstvu, torej za vse enak znesek. "Naj bo zdravnik, medicinska sestra, bolničar, čistilka, vsi so enako ogroženi in je neprimerno, da so tako velike razlike," je dejala Bratuškova.

Predlagajo sklep, da se je komisija za nadzor javnih financ seznanila z izplačevanjem dodatkov javnim uslužbencem v času epidemije covida-19 in ugotovila, da izplačila niso bila pravična glede na zaposlene v zdravstvu in DSO z neposrednim stikom z bolniki s covidom-19 v tako imenovanih rdečih conah ter da DZ predlaga, naj izplačevanje uredi sistemsko in na pravičen način.