Že 12 regij v oranžnem

Ljubljana z okolico ima boljšo epidemiološko sliko kot Gorenjska in Zasavska, lokali pa bodo zaprti

C.E.
15. 4. 2021, 14.06
Posodobljeno: 15. 4. 2021, 14.13
Deli članek:

Vladno sproščanje ukrepov po regijah temelji na podatkih, na številu okuženih v sedemdnevnem povprečju.

STA
V Ljubljani bodo morali še počakati na odprtje teras.

Hudir je, ker med statističnimi regijami ni velikih razlik, korona krivulja, ki jo gor in dol peha angleška različica, pa niha hitreje, kot pridejo v veljavo ukrepi. Vlada namreč odloča na podlagi vladnega semoforja, ta pa utripa na podlagi torkovih podatkov. Ukrep, na primer odprtje teras gostinskih lokalov, stopi v veljavo šele v ponedeljek, ko bo vrstni red regij že krepko premešan.

Vrstni je bil pravzaprav premešan že včeraj, ko so sprejemali odločitve. V torek je bilo v oranžni fazi osem regij. To so bile goriška, gorenjska, obalno-kraška, pomurska, posavska, podravska, koroška in zasavska. V sredo jih je bilo že 10 od 12, kažejo podatki zanesljivega Sledilnika za covid-19.

Osrednjeslovenska regija je v boljšem epidemiološkem položaju kot gorenjska in zasavska, terase lokalov pa bodo imeli zaprte še ves naslednji teden. Državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Simon Zajc je razložil, da tudi »če bi se« (dodajmo, »se je že«) v naslednjih dneh drugače obarvale tudi druge regije, sprememb prej kot čez teden dni ne gre pričakovati. Vlada ukrepe presoja tedensko, vladni semafor pa je nepreklicen.