Zaostrovanje odnosov

Kremelj zavrnil Bidnov predlog

L.K.
15. 4. 2021, 13.25
Posodobljeno: 15. 4. 2021, 13.45
Deli članek:

Joe Biden je Vladimirju Putinu v torek v telefonskem pogovoru predlagal, da se "v bližnji prihodnosti" osebno srečata.

Reuters
Ruski predsednik Vladimir Putin

V Kremlju so očitno razmislili o predlogu ameriškega predsednika Joeja Bidna za srečanje z ruskim kolegom Vladimirjem Putinom.

Vlada napetost

Odnosi med Združenimi državami Amerike in Rusijo te dni niso najboljši. Razlog za to je tudi kopičenje ruskih sil ob meji z Ukrajino, Združene države Amerike in njene zahodne zaveznice pa so Rusijo pozvale, naj te sile umakne. Odnosi med velesilama so se poslabšali tudi zaradi lanske zastrupitve in poznejšega zaprtja ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega, zaradi česar so Združene države Amerike proti Rusiji uvedle sankcije.

Na nevtralnem terenu in v bližnji prihodnosti

O zaostrovanju so v sredo na video konferenci govorili tudi obrambni in zunanji ministri držav članic Nata. Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je vnovič opozoril, da gre za največje kopičenje ruskih enot od nezakonite priključitve Krima. Ponovil je, da članice Nata pozivajo Rusijo, naj konča svoj vzorec agresivnih provokacij.

Biden je zato Putinu včeraj v telefonskem pogovoru predlagal, da bi se osebno srečala. Vrh bi potekal na nevtralnem terenu – podobno kot leta 2018, ko sta se na Finskem srečala Putin in Bidnov predhodnik Donald Trump.

Francoska tiskovna agencija AFP je včeraj poročala, je Putin v torek zvečer na kratko o tem že govoril s finskim predsednikom Saulijem Niinistom. Avstrijska tiskovna agencija APA pa, da sta se kot gostitelja morebitnega vrha že ponudila Helsinki in tudi Dunaj.

Zdaj kaže, da iz Bidnove moke ne bo kruha, poroča ruski RT. Iz Krelja naj bi namreč sporočili, da vrha v bližnji prihodnosti ne bo.

Ukrajinski zunanji minister: Rusija Ukrajini grozi z uničenjem

Rusija Ukrajini odkrito grozi z uničenjem, je danes opozoril ukrajinski zunanji minister Dmitrij Kuleba. "Državna meja Ukrajine je rdeča črta. Če Rusija rdečo črto prečka, bo trpela posledice," je dejal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Retorika v Moskvi je po besedah Kulebe dosegla vrelišče in vsebuje številne izjave, namenjene ustrahovanju Ukrajine. "Odkrito grozijo Ukrajini z vojno in z uničenjem ukrajinske državnosti," je dejal na novinarski konferenci po srečanju s kolegi iz Estonije, Latvije in Litve.

"Obsojamo rusko zaostrovanje varnostnih razmer. Moskva poskuša s svojimi dejanji in izjavami stopnjevati vojaške napetosti in spodkopava diplomatska prizadevanja za reševanje rusko-ukrajinskega konflikta," je opozoril.