Zaposleni na občini so veliko na terenu, trdi Balažic

Ne odgovarjajo, koliko denarja so počrpali za koronske dodatke zaposlenim

Luka Tetičkovič
11. 3. 2021, 06.52
Deli članek:

So na občini med epidemijo hodili v pisarne, da so prejemali dodatke? Balažic trdi, da ne. Dodatke so prejemali za terensko delo, ko so si ogledovali vodovode, luknje na cestah ter preverjali upravičenost do socialne pomoči.

Bobo
Župan Moravč Milan Balažic: "Kdor vsaj malo pozna delo na manjših občinah, mu je jasno, da je večina delovnih mest povezanih s terenskim delom."

Milan Balažic, župan občine Moravče, odgovarja na očitke, da sebi in še nekaj zaposlenim na občini izplačuje visoke koronadodatke. Decembra naj bi 13 zaposlenih prejelo kar 1635 evrov (bruto) dodatka za nevarnost in posebne obremenitve v času epidemije.

»Vsa izplačila občinskim delavcem so se izvedla v skladu z zakonom in kolektivno pogodbo. Na mesečni ravni je 11 občinskih delavcev glede na obremenitve prejelo dodatek v razponu od 32 do 736 evrov. Župan in direktor občinske uprave si nisva izplačala nobenega dodatka za epidemijo,« na naša vprašanja odgovarja Balažic.

Dodatke so dobili za terensko delo

Koronski dodatki pripadajo tistim, ki so fizično v stikih s potencialno okuženimi osebami. Pisarniško delo to ni, povrhu pa sta NIJZ in vlada dala navodila, da je treba urediti delo od doma, kjer je to mogoče. Občina je tudi na svoji spletni strani objavila, da uradne ure potekajo zgolj v nujnih primerih in ob predhodni najavi, in tako naj vsa druga komunikacija poteka prek elektronskih kanalov. Balažica smo zato vprašali, ali se mu zdi preudarno, da so morali v teh časih zaposleni prihajati v pisarne.

»Kdor vsaj malo pozna delo na manjših občinah, mu je jasno, da je večina delovnih mest povezanih s terenskim delom: brez ugotavljanja dejanskega stanja na terenu, ki ga opravi občinski delavec, vam tudi med epidemijo občina ne more urediti novega vodovoda, izvesti vzdrževalnih del na cesti, preveriti upravičenosti do socialne in druge pomoči, reševati vlog in pritožb občanov na terenu. Tu pa je v času epidemije še vsa potrebna pomoč civilni zaščiti. Toliko o ’pisarniškem okolju’,« odgovarja. Pri tem ni naslovil vprašanja, ali so zaposleni morali fizično prihajati na občino.

Bobo
11 zaposlenih je prejelo korona dodatek, župana in podžupanov ni bilo med njimi, trdi Balažic.

Iz sejnin je financiral nepoklicnega podžupana

Nekdanji župan Moravč Martin Rebolj pa je Balažica kritiziral tudi zaradi proračunske postavke sejnine, ki je razvrščena pod stroškovno mesto dejavnosti župana in podžupanov, zanje je zagotovljeno 15.010 evrov. Rebolj je Balažica obtožil, da s tem deluje protipravno, saj mu kot županu sejnine ne pripadajo.

»Na proračunski postavki, ki jo omenjajo večno včerajšnji lokalni politiki, so zagotovljena sredstva za plačilo opravljanja funkcije nepoklicnega podžupana z vsemi davki in prispevki. Torej ne gre za nobene sejnine župana in podžupana. Zadnje desetletje in pol je imel bivši župan vedno dva podžupana, se pravi, da sem za enega privarčeval. Tudi moravške laži imajo kratke noge,« na kritike odgovarja Balažic, ki pri tem ni pojasnil, zakaj je denar za plačilo nepoklicnega župana razvrstil pod sejnine.

Na naša podvprašanja je odgovoril, da podžupan za nepoklicno opravljanje funkcije prejema plačo v višini največ 50 odstotkov plače, ki bi jo dobil, če bi funkcijo opravljal poklicno.