Po sestanku

Nova vodja svetovalne skupine o morebitni zaostritvi zaradi novih različic sars-cov-2

S.R.
2. 3. 2021, 22.39
Posodobljeno: 2. 3. 2021, 22.45
Deli članek:

Mateja Logar meni, da je epidemiološka situacija dovolj stabilna, da bi se lahko v šole po hibridnem modelu vrnili dijaki prvih treh letnikov. Dodatnih ukrepov trenutno ne načrtujejo.

Bobo
Fotografija je simbolična.

Danes se je prvič sestala nova svetovalna skupina za covid-19, ki jo odslej vodi infektologinja Mateja Logar s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja pri Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana (UKC). Za Odmeve na TV Slovenija je podala nekaj več pojasnil glede predloga, da bi se v šolske klopi po modelu C vrnili tudi dijaki prvih treh letnikov.

Svetovalna skupina je danes predlagala tudi nov pristop pri nadzoru vstopanja v Slovenijo, za kar bi vzpostavili poseben spletni obrazec. Ker gre v tem primeru za usklajeno delovanje več ministrstev, bi lahko tak po njenih navedbah spletni obraze zaživel v tednu dni ali desetih dneh.

Dejala je, da so temo obravnavali na pobudo ministrstva za izobraževanje, znanost in šport ter da gre za pomembno temo, glede katere so pobude prejemali tudi od učiteljev in dijakov, ki da so ocenili, da bodo lahko izvajali pouk po hibridnem modelu. Po navedbah Logarjeve so v svetovalni skupini ocenili, da je trenutna epidemiološka situacija toliko stabilna, da se lahko ob vseh ostalih dodatnih ukrepih s tem poskusi. Kot je še poudarila, upajo, da smo v tem časi že vsi spoznali, da je pomembno, da vsak posameznik prispeva po svojih najboljših močeh.

Glede vprašanja cepljenja šolnikov, ki menijo, da na prioritetnem seznamu za cepljenje niso uvrščeni dovolj visoko, je Logarjeva pojasnila, da je svetovalna skupina za cepljenje priporočila pripravila na podlagi mnjenj iz drugi držav, predvsem Nemčije, Avstrije in ZDA.

Dodatni ukrepi?

Glede morebitnih dodatnih ukrepov oziroma zaostritve starih ukrepov zaradi vdora novih različic sars-cov-2 je Logarjeva pojasnila, da smo zaenkrat po mnenju epidemiologov in mikrobiologov še vedno priča posameznim primerom ter da trenutno ne prihaja do večjega lokalnega širjenja teh različic. »Zaradi tega skupina zaenkrat še ni podala posebnih priporočil,« je dejala. Dotaknila se je tudi razvpitega mariborskega primera južnoafriške različice. Dejala je, da so epidemiologi naredili analizo tveganj ter opredelili visoko rizične in manj rizične kontakte. Prve so poslali v karanteno in pri njih opravljajo tudi redne brise, v primeru slednjih pa so se odločili za opazovanje. Poudarila je sicer, da še vedno velja, da se vse različice »širijo na popolnoma enak način kot osnovni tip virusa, to je pretežno kapljično. To pomeni, da če dve osebi, ki sta v stiku, uporabljata ustrezno masko, je tveganje, da bi prišlo do prenosa pravzaprav izrazito majhno.«