Mutacije

Nov dan, nova različica, tokrat nigerijska

S.R.
2. 3. 2021, 20.51
Posodobljeno: 2. 3. 2021, 21.16
Deli članek:

Za nami je nov dan, Slovenija pa je kot kaže bogatejša za novo različico virusa sars-cov-2. Gre za različico z oznako B.1.525, ki naj bi jo potrdili pri sedmih osebah.

Reuters
Fotografija je simbolična.

Po navedbah Sebastiana Pleška, sodelavca pri izjemno koristnem projektu Sledilnik za covid-19, so različico B.1.525 oziroma tako imenovano "nigerijsko" različico namreč danes potrdili v primeru sedmih vzorcev. Opiral naj bi se na podatke, dostopne v mednarodni bazi. Že v dopoldanskih urah je sicer razkril, da gre v treh primerih za osemletnega dečka iz Novega mesta, 56-letnico iz Maribora in sedemletno deklico Kranja.

Kar zadeva mutacije, naj bi sicer šlo za različico, podobno južnoafriški, zaradi česar vzbuja skrb glede učinkovitosti cepiv, saj naj bi se zaradi mutacije zmanjšala učinkovitost protiteles, a kot je že včeraj na Odmevih za TV Slovenija pojasnil mikrobiolog in imunolog Alojz Ihan, protitelesa niso celotna zgodba imunskega sistema in njegovega odziva. Dejal je, da so vdori teh različic nevarni zlasti z vidika širjenja okužbe, saj se lahko znova okužijo tisti, ki so covid-19 že preboleli oziroma so že bili cepljeni, a da so cepljeni v tem primeru vseeno zaščiteni pred težjim potekom bolezni. Kot poroča revija Forbes, so to različico sredi decembra najprej zaznali v Nigeriji, hitro se je nato pojavila tudi v Združenem kraljestvu, Franciji in drugih državah.

Minister za zdravje Janez Poklukar je na današnji novinarski konferenci pojasnil, da bo uradno poročilo glede novih različic sars-cov-2 v Sloveniji pripravljeno jutri, vlada pa ga bo obravnavala na naslednji seji. Kot je dodal, naj bi neuradno v Sloveniji do včeraj potrdili 62 primerov angleške različice in en primer južnoafriške različice. Pleško je sicer na drugi strani danes navedel tudi, da je bila južnoafriška različica v Sloveniji prisotna že pred mariborskim zdravnikom, odkrili naj bi jo v primeru vzorca, vzetega 9. februarja.

Številni strokovnjaki po svetu medtem svarijo pred obsesijo z alarmantnim izpostavljanjem novih in novih različic sars-cov-2, virus kot vsak drug namreč mutira, a še vedno gre za sev iz družine koronavirusov, pri čemer je sledenje mutacijam pomembno zlasti z vidika razvoja novih in izpopolnjevanja obstoječih cepiv ter boljšega pregleda nad potekom epidemije.