Drugi poskus konstruktivne nezaupnice

Erjavec: Janša nas pelje po poti druge republike

S.R.
10. 2. 2021, 14.02
Posodobljeno: 10. 2. 2021, 15.31
Deli članek:

Prvi poskus je zaradi "višje sile" spodletel, še preden je prišlo do glasovanja. Kandidat za predsednika vlade, v kolikor s konstruktivno nezaupnico uspejo, je znova Karl Erjavec.

Bobo
Erjavec je zagotovil, da nezaupnice tokrat ne bodo umikali.

Opozicijske LMŠ, SD, Levica, SAB in DeSUS so danes v parlamentarni postopek ponovno vložile konstruktivno nezaupnico s kandidatom za predsednika vlade Karlom Erjavcem. Predlog so podprle z 10 poslanskimi podpisi, vsaka od strank predlagateljic je prispevala dva, so potrdili v DeSUS.

Erjavec je na današnji novinarski konferenci izrazil pričakovanje, da bo do izredne seje državnega zbora, na kateri bodo lahko opravili razpravo o vzrokih za vložitev konstruktivne nezaupnice, prišlo čim prej. Zagotovil je, da se tokrat ne bo ponovil umik nezaupnice. Spomnil je, da so jo takrat umaknili, ker v državnem zboru ni bilo zagotovljeno, da bi lahko na tajnem glasovanju glasovali vse poslanke in poslanci. Tokrat se to ne bo zgodilo, tudi če bi se situacija ponovila, saj je nujna razprava o tem, v katero smer nas pelje aktualna vlada, je pojasnil. Po Erjavčevem mnenju gremo namreč v napačno smer, ob tem je znova naštel nekaj očitkov vladi Janeza Janše, povezanih temeljnimi ustavnimi načeli, torej delitvijo treh vej oblasti, svobodo medijev, vladavino prava in spoštovanjem človekovih pravic.

Pot v drugo republiko

»Bojim se, da aktualna vlada, zlasti njen predsednik, vlaga velike napore v to, da bi rahljal temeljna ustavna načela, rahljal nadzorne ustavne institucije in v bistvu vzpostavil tako imenovano drugo republiko, kar je tudi glavni cilj programa stranke SDS, da bi šli po poti avtoritarne demokracije, v kateri ima največjo vlogo glavni, ali pa veliki vodja,« je še poudaril Erjavec. Meni, da je to razvidno tudi iz velikega nezadovoljstva, ki vlada v javnosti, razpoloženje v državi pa je slabo, saj prevladujeta strah in negotovost. »Pri tem ne smemo pozabiti, da pri glavnem, aktualnem izzivu, to je spopad z epidemijo covida-19, vlada nima učinkovitih rešitev,« je še povedal prvak Desusa. Ukrepi, ki jih sprejema, gredo namreč predvsem v smeri omejevanja svoboščin.

Po njegovem mnenju je nastopil čas, da se poslanke in poslanci v državnem zboru odločijo, ali podpirajo politiko v smeri avtoritarne demokracije, ki jo vodi Janša, oziroma ali podpirajo odprto, demokratično politiko, ki »upošteva stroko in ki ne raznaša strahu in negotovosti.«

Bobo
Koalicija KUL in kandidat za mandatarja Karl Erjavec na današnji novinarski konferenci.

Plujemo v napačno smer

Prvak stranke LMŠ Marjan Šarec je glede vprašanja, ali lahko z nezaupnico uspejo, poudaril, da naj »napovedujejo vedeževalci.« Dodal je, da so svojo nalogo opravili in vsem poslankam in poslancem, ki se »mogoče javno bojijo izraziti svoje stališče,« omogočili, da bodo svojo voljo lahko izrazili na tajnem glasovanju. Poudaril je še, da rezultat, kakršen koli že bo, za opozicijo ne more biti poraz, saj da je dolžna storiti vse, da se stanje izboljša. »Treba je drastično zamenjati smer, v katero pluje država,« ki se po Šarčevem mnenju ne drži niti lastnih pravil.

Predsednica stranke SD Tanja Fajon je ponovila, da bodo svoje glasove prispevali vsi njihovi poslanci, je pa dodala, da želijo s konstruktivno nezaupnico predvsem povrniti zaupanje v »slovensko politiko, v vodenje države, v neko normalnost, ki jo želimo vrniti državi tudi skozi dialog z vsemi partnerji, skozi neko pomirjujočo politiko, skozi neko verodostojno politiko.«

Prvak Levice Luka Mesec je ocenil, da stanje v Sloveniji v 30 letih še ni bilo slabše, kot je zdaj pod vlado Janeza Janše, za kar po njegovem mnenju ni kriva epidemija, temveč način, kako se vlada z njo sooča oziroma kako »to epidemijo izkorišča v svoje strankarske namene, kako si poskuša skozi to podrediti vse družbene podsisteme in celotni državni aparat podrediti nekemu strankarskemu interesu.«

Da bodo svoje glasove prispevali vsi poslanci stranke SAB, je zagotovila tudi predsednica stranke Alenka Bratušek. »Polagam pa na srce vsem poslancem, da biti poslanec ni služba kar tako, ampak je poslanstvo delati dobro za ljudi in državo. In da smo vsi v državnem zboru zato, ker so nas tja poslali ljudje na podlagi programa, ki smo ga zagovarjali.« Dodala je, da »bomo vsi slej kot prej znova stopili pred ljudi. To, kar se danes dogaja, sigurno ni socialno-liberalna pot.« Vse poslanke in poslance je pozvala, naj še enkrat razmislijo, zakaj so jih ljudje poslali v državni zbor.

Najpozneje prihodno sredo

Glede na poslovniške roke bi o predlogu nezaupnice vladi Janeza Janše poslanci lahko razpravljali in odločali že v petek, najpozneje pa prihodnjo sredo, poroča STA. Najverjetnejši dan naj bi bil sicer ponedeljek. DZ namreč po poslovniku DZ o nezaupnici vladi oz. o kandidatu za novega predsednika vlade odloča najprej 48 ur in najpozneje sedem dni po vložitvi predloga.