Slovenija

Opozicija zaradi 8,6 milijarde evrov žuga z referendumom

S.R./STA
10. 2. 2021, 13.38
Posodobljeno: 10. 2. 2021, 13.45
Deli članek:

Člani odbora za finance iz vrst opozicijskih LMŠ, SD, Levica in SAB so danes protestno zapustili sejo, na kateri je odbor obravnaval vladni predlog zakona o demografskem skladu. Menijo namreč, da sta za tako pomemben zakon pred obravnavo v DZ nujna javna razprava in socialni dialog. Če tega ne bo, napovedujejo tudi možnost referenduma.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Kot je v izjavi za medije dejal poslanec SD Soniboj Knežak, je opozicija od predsednika odbora Roberta Polnarja danes zahtevala umik obravnave predloga zakona o Nacionalnem demografskem skladu in predlagala, da se o tem pomembnem zakonu najprej opravi javna razprava, a s predlogom ni uspela. "Gre za preveč pomemben zakon, da bi odločanje o njem lahko prepustili samo 46 glasovom," je poudaril Knežak.

Opozicija sicer ne bo ostala le pri obstrukciji seje odbora za finance, resno se bodo pogovorili tudi o možnostih razpisa referenduma, napovedujejo. Po besedah koordinatorja Levice Luke Mesca bodo podrobnosti predstavili v prihodnjih tednih, ne izključujejo pa niti posvetovalnega niti zakonodajnega referenduma, ki ga kot možnost omenjajo tudi nekatere sindikalne centrale.

8,6 milijarde evrov 

Mesec je opozoril, da je zakon o demografskem skladu eden od pomembnejših zakonov v tem mandatu, ki odgovarja na vprašanje, kako se bo upravljalo z 8,6 milijarde evrov vrednim državnim premoženjem. Ob odsotnosti javne razprave ali javne predstavitve mnenj danes na sejo odbora razen finančnega ministra Andreja Širclja ni bil povabljen nihče, ki sicer opozarja na pomanjkljivosti zakona. Po Meščevih besedah tako na seji ni bilo predstavnikov Združenja nadzornih svetov, ne protikorupcijske komisije in ne sindikatov.

"Vlada je s tem pokazala, da bo s premoženjem upravljala sama. Za okras bosta zraven predstavnika upokojencev in predstavnik mladih, ki pa ne bosta imela absolutno nobenega vpliva, kaj se bo s premoženjem počelo," je kritičen Mesec, prepričan, da ustanovitev demografskega sklada na način, kot ga predlaga vlada, ni odgovor na vprašanje reševanja pokojnin. "Ta zakon se pod krinko sklada ustanavlja zato, da vlada vzame vse vajeti in vse vzvode v svoje roke," je prepričan.

Možnost zlorabe

Podobno meni tudi poslanec SAB Marko Bandelli, prepričan, da gre pri vladnem predlogu za slabo in škodljivo idejo, ki si danes ni zaslužila resne obravnave. "Osnovni pojem sklada je akumulacija sredstev. To, kar imamo zdaj, pa ni to, ampak gre za upravljanje ter možnost zlorabe in prodaje državnega premoženja," je poudaril.

Andreja Zabret iz LMŠ je medtem ocenila, da se vlada tako kot protikoronskih zakonov "zaradi svoje nesposobnosti, arogance in parcialnih interesov" loteva tudi dolgoročnih sistemskih rešitev, ki bodo krojile našo prihodnost. Poslanka je prepričana, da bo z zakonom o demografskem skladu, kot ga predlaga vlada, politika dobila še več vpliva na upravljanje državnega premoženja. "Res je, da je ustanovitev demografskega sklada pomembna, a gre za pomembno odločitev, ki jih brez ustreznega dialoga ne moremo podpreti," je pojasnila odločitev za obstrukcijo seje odbora za finance.

Odbor je sicer danes v drugi obravnavi sprejel vrsto dopolnil k predlogu zakona. Vloženi so bili predlogi dopolnil k praktično vsem od 87 členov, pri čemer so koalicijska dopolnila, ki so bila tudi sprejeta, večinoma upoštevala pripombe zakonodajno-pravne službe, opozicijska dopolnila, ki so bila vsa zavrnjena, pa bi zakon konceptualno spremenila.