To so ugotovili ...

Lahko se skrijejo asimptomatski bolniki, a se virus ne more skriti v njihovih iztrebkih

S.R.
10. 2. 2021, 13.29
Posodobljeno: 10. 2. 2021, 14.09
Deli članek:

O povezavah med izločki in virusom sars-cov-2, predvsem pa spremljanju njegove prezence v odpadnih vodah, je na današnji novinarski konferenci spregovorila direktorica Nacionalnega inštituta za biologijo Maja Ravnikar.

Bobo
Fotografija je simbolična.

Tema je zanimiva, pomembna in terja večjo pozornost, izsledki tega spremljanja oziroma »monitoringa« pa bodo pomembni tudi za poznejše analize o tem, kako je pri nas potekala epidemija.

Kot je pojasnila Ravnikarjeva, so se že na začetku epidemije pojavili podatki, da se novi koronavirus razmnožuje v različnih delih telesa, vključno s prebavnim traktom. Posledica je jasna, virus se izloča z blatom, blato pa konča v kanalizaciji, kjer ga nato prestrezajo čistilne naprave. Te vzorce sicer že dlje časa uporabljajo tudi za sledenje »določenih patogenih mikroorganizmov, tudi virusov.« Podkrepljeni s preteklimi izkušnjami so se že čisto na začetku epidemije, torej marca lani, enake metode lotili tudi v primeru sars-cov-2, jeseni pa so nato začeli s »pilotnim monitoringom« na čistilnih napravah Ljubljana, Domžale-Kamnik, Celje, Velenje, Maribor, Kranj in Koper. S tem so pokrili približno 600.000 prebivalcev.

Lepo se prilegajo

Kaj so ugotovili? Po besedah Ravnikarjeve se količina virusa v posameznih čistilnih napravah »lepo prilega številu aktivno okuženih prebivalcev.« Ugotovili so, da je bila v spomladanskem času količina virusa v odpadnih vodah izredno majhna, septembra in zlasti oktobra pa se je začela eksponentno povečevati, pri čemer so vrh zaznali v začetku novembra. Nato se je ta rast ustavila. Ravnikarjeva je pri tem izpostavila primer čistilne naprave Ljubljana, kjer se količina virusa v odpadnih vodah od takratnega vrha naprej ne spreminja bistveno. Pojasnila je, da jih to niti ne preseneča, saj je bilo v Ljubljani konec oktobra število okuženih podobno današnjemu. So pa v januarju »zelo lepo zaznali povečanje števila okuženih« v odpadnih vodah, že nekaj časa pa spremljajo upad količine virusa v čistilni napravi Velenje, kar se tudi »lepo sklada s številom okuženih.«

Takoj so ga zaznali

Poleg zgoraj navedenih čistilnih naprav so odpadne vode spremljali tudi v primeru Doma starejših občanov Medvode. Kot zanimivost je izpostavila, da so njihove odplake začeli spremljati že v času, ko še niso imeli nobenega potrjenega primera okužbe, pri čemer so »istočasno, ko so imeli prvi primer, virus zasledili tudi v odpadnih vodah.« Trenutno so začeli tudi s spremljanjem odpadne vode, ki priteče iz Osnovne šole Dragomelj, kjer pa virusa zaenkrat še niso zaznali.

Iskanje potencialnih žarišč

Ravnikarjeva je še pojasnila, zakaj je spremljanje virusa v odpadnih vodah, kar počnejo številne države po svetu, pomembno oziroma »zanimivo.« S tem namreč spremljajo prisotnost virusa v celotni populaciji, tudi pri asimptomatskih, ki se ne testirajo in je tako okužba skrita pred očmi javnosti, a se virus ne uspe skriti v blatu. »Zaznavanje je zelo hitro, včasih celo nekaj dni preden vidimo vrh v številu okuženih pacientov.« To bo še posebej »zanimivo za naslednje valove in za nova žarišča.«

Angleškega so že zaznali

V odpadnih vodah so zdaj začeli iskati tudi nove različice virusa. Po navedbah Ravnikarjeve glede na predhodne rezultate iz prve polovice januarja v odplakah še niso zaznali »mutacij, ki so povezane z brazilsko ali južnoafriško različico. Našli smo pa kar nekaj mutacij, ki so povezane z angleško različico, vendar v zelo, zelo nizkih količinah, kar pravzaprav potrjuje trenutne rezultate, ko smo našli samo nekaj primerov angleške različice pri pacientih.« To spremljanje bodo sicer v prihodnosti še okrepili.