pomanjkanje cepiv

Dobava cepiv je počasna, do konca februarja bo cepljenih le 5 odstotkov prebivalstva

B.K.
10. 2. 2021, 12.22
Posodobljeno: 10. 2. 2021, 12.36
Deli članek:

Mlajši od 80 let bodo na cepljenje še čakali.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Cepljenje v Sloveniji poteka relativno uspešno, a smo omejeni z majhnim številom dobavljenega cepiva, je na dopoldanski novinarski konferenci dejala nacionalna koordinatorica programa cepljenja na NIJZ Marta Grgič Vitek.

Doslej so zdravstveni delavci cepili z enim odmerkom cepili 54.935 ljudi, z dvema pa 42.763, kar je približno dva odstotka slovenske populacije.

Za februar je predvideno, da bomo prejeli še slabih 140.000 odmerkov cepiv, zato Grgič Vitkova predvideva, da bodo do konca meseca lahko cepili vse, ki so starejši od 80 let in so izrazili interes za cepljenje, kar ob naneslo skupaj okoli pet odstotkov populacije. V marcu naj bi nato znova dobili okoli 100.000 odmerkov cepiv, kar najbrž ne bo dovolj niti za vse iz starostne skupine med 75 in 80 let, ki pridejo na vrsto naslednji.

Aprila bi nato lahko prišli na vrsto starejši od 70 let in hkrati vsi, ki imajo hujše kronične bolezni. Šele za tem pridejo na vrsto starejši od 65 let in ostali kronični bolniki ter nujne službe, odrasla in zdrava populacija pa bo očitno lahko cepljena šele poleti ali kasneje.

Za vse starejše od 80 let bodo sicer uporabili mRNA cepiva ameriških proizvajalcev Pfizer in Moderna, s cepivom britanskega proizvajalca AstraZeneca pa bodo cepljeni ostali ter tisti starejši, ki so nepokretni ali slabo pokretni, saj je slednje cepivo bolj obstojno in se lažje transportira.