že konec tedna?

Nuška Čakš Jager o preverjanju vseh pozitivnih hitrih testov s PCR testi

A.S.
10. 2. 2021, 12.26
Posodobljeno: 10. 2. 2021, 14.50
Deli članek:

Čakš Jagrova je napovedala, da bo ta teden več znanega o sistemu, po katerem bi vse pozitivne hitre teste preverjali s PCR testi.

STA
Nuška Čakš Jager

V okviru novinarske konference o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 je danes pred kamere stopila namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni v NIJZ Nuška Čakš Jager.

Na samem začetku je dejala, da se po podatkih svetovnih in evropskih zdravstvenih organizacij epidemiološka situacija po svetu nekoliko izboljšuje. Upad števila novoodkritih primerov beležijo tako v Evropi kot v ZDA. 

Po podatkih evropskega centra za nadzor bolezni je v primerjavi prvega in drugega tedna s tretjim in četrtim tednom v letošnjem letu vidno upadanje števila primerov. Po besedah Čakš Jagrove pa se intenzivira območje Španije, Portugalske in Irske. Le nekaj držav beleži rast števila primerov, ki pa je manjša, kot pred dvema tednoma. Evropa je v negativnem trendu, tudi Slovenija je med državami, kjer je število okužb padlo (v tem obdobju smo pri nas zabeležili 10,5-odstotni padec števila novoodkritih primerov okužbe).  

Slovenija se približuje evropskemu povprečju

14-dnevna kumulativno incidenca na število primerov je v državi že padla na 663, s čimer se Slovenija približuje evropskemu povprečju, ki trenutno vztraja nekje nad 400.

Namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni NIJZ je komentirala tudi število novopotrjenih primerov v zadnjem dnevu v državi. Dejala je, da beležimo rahlo višje število, kot je bilo v prejšnjih dneh, aktivnih primerov pa je manj, kot omenjeno, pada tudi število primerov v zadnjih 14 dneh. Po praznikih ali koncih tedna so skoki pričakovani, je dejala Čakš Jagrova in izrazila upanje, da bo trend vztrajal navzdol.

Stanje v DSO se je izboljšalo

Dobra vest je tudi, da se je število potrjenih okužb med stanovalci domov za starejše izrazito zmanjšalo, v ponedeljek v domovih ni bilo potrjenega novega primera.

Čeprav se število nooodkritih primerov koornavirusa manjša v starejših starostnih skupinah, še zmeraj vztraja v delovni populaciji. Čakš Jagrova je izpostavila, da temu priča to, da je število okužb na 100 tisoč prebivalcev največje v najbolj delovno aktivni populaciji.

Potrjevanje pozitivnih hitrih testov z bolj zanesljivimi PCR testi

Po koncu predstavitve je potrdila, da bo ta teden znanega več o sistemu, po katerem bi vse pozitivne hitre teste preverjali s PCR testi. "Na začetku je bila doktrina celotne interdisciplinarne skupine, da se samo tisti, ki so asimptomatski in nimajo neke epidemiološke povezave, potrdijo s PCR. Ta stvar se bo nekoliko spremenila, kot je bilo že včeraj napovedano s strani ministsrva za zdravje. Vsi asimptomatski in simptomatski pozitivni hitri testi se bodo potrjevali s PCR, vendar na način, da ne bo teh zamud. Zato se ustvarja sistem, ki bo omogočal tako po eni strani računalniško vodeno in pravilno analizirano statistiko, drugo pa je, da bi poskušali na odvzemnih mestih zagotoviti, da bi tisti, ki bo na HAT pozitiven, dobil SMS z napotki, kje se zglasi ali kdo ga bo poklical, da bo dobil čim prej in najhitreje še PCR-test," je pojasnila.