Samo na eni lokaciji

FOTO: Znani rezultati PCR testov na Ajdovskem, vsi "pozitivni" v Dobravljah v resnici negativni

S.R.
8. 2. 2021, 15.22
Posodobljeno: 9. 2. 2021, 07.12
Deli članek:

V primeru šolnikov na Ajdovskem, ki so bili v nedeljo dopoldne na hitrih testih pozitivni, je testiranje s PCR testi pokazalo negativen rezultat.

Ervin Čurlič / regijski štab CZ za severno Primorsko
Testiranje šolnikov v Novi Gorici.

Spomnimo, sum na domnevno nezanesljivost hitrih testov so pred dvema tednoma najprej zaznali na Polzeli, kjer je bilo v okviru hitrega testiranja pozitivnih 17 učiteljev. Zaradi dvoma v rezultate so učitelje testirali tudi z bolj zanesljivimi PCR testi, s katerimi pa so okužbo ugotovili le pri dveh učiteljih. Prejšnji teden so se s podobno izkušnjo srečali v osnovnih šolah na širšem območju Kranja, kjer je bilo na ponedeljkovem testiranju na novi koronavirus pozitivnih kar 13,3 odstotka testiranih šolnikov. Številni ponovljeni hitri testi so nato pokazali negativni izvid, rezultate hitrih testov pa so zopet množično potrjevali s PCR testi. Kot je glede zapletov že prejšnji teden pojasnil redni profesor na Fakulteti za farmacijo v Ljubljani Borut Štrukelj, je "znanstveno mogoča le ena pot. PCR-test je lahko pozitiven, HAT pa je lahko negativen. Obratno pa je nekaj narobe s testom ali izvajanjem testiranja."

Ervin Čurlič / regijski štab CZ za severno Primorsko
Testiranje šolnikov v Novi Gorici.

Nenavadni rezultati v Dobravljah ...

Iz regijskega štaba Civilne zaščite za Severno Primorsko so v ponedeljek sporočili, da v okviru testiranja šolnikov zaznali tudi nekaj sumljivih rezultatov. Tako je v telovadnici OŠ Ledine vse potekalo hitro in mirno, pri čemer je ekipa iz Zdravstvenega doma Nova Gorica opravila 628 testov in še 268 z mobilno ekipo, ki jo je zagotovilo ministrstvo za zdravje. Skupno je bilo opravljenih 896 testov, pozitivnih jih je bilo zgolj 5.

Nekoliko drugačna slika pa se je pokazala na Ajdovskem, kjer je bilo ob 526 testih pozitivnih kar 20 primerov. 12 od teh pozitivnih testov so zabeležili na enem odvzemnem mestu, in sicer v Dobravljah, kjer so po navedbah štaba civilne zaščite skupno opravili le 70 testov. Delež pozitivnih je bil tako kar 17-odstoten. Ker je bil odstotek na tej točki izjemno visok, je epidemiologinja vse s pozitivnim testom, vključno z osmimi z odvzemnega mesta v Ajdovščini, napotila še na PCR test. Rezultati PCR testov so zvečer nato pokazali, da je šlo za lažno pozitivne rezultate. 

Direktor Zdravstvenega doma Ajdovščina Egon Stopar je za STA povedal, da je ista ekipa hitre teste danes opravljala na vseh lokacijah v ajdovski in vipavski občini, do velikega odstopanja pa je prišlo le v Dobravljah.

Ervin Čurlič / regijski štab CZ za severno Primorsko
Testiranje šolnikov v Novi Gorici.

... kjer je testiral zasebni zavod

V Ajdovščini so, ko so zaključili s testiranjem šolnikov, možnost testiranja omogočili tudi vsem, ki jutri odpirajo vrata v storitvenih dejavnostih, pa so poročali na TV Slovenija. Ob tem so dodali, da so v zdravstvenem domu zaradi preobremenitve za pomoč prosili ministrstvo za zdravje, od tam pa so jim poslali ekipo zasebne zdravstvene ambulante Zdravje znanega kirurga Marka Bitenca, ki po poročanju portala necenzurirano.si že vrsto let sodeluje s SDS. Stopar je pojasnil, da je bila takšna odločitev ministrstva. Ravno ekipa zasebnega zavoda Zdravje je delovala tudi na odvzemnem mestu v Dobravljah, kjer so zabeležili rezultate, ki jih zdaj potrjujejo s PCR testi. To so potrdili tudi v štabu civilne zaščite, kjer so dodali, da je ta ekipa v koordinaciji z zdravstvenim domom hitre teste opravljala v Dobravljah, Ajdovščini in Vipavi. Bodo pa zaposleni v ZD Ajdovščina jutri zgodaj zjutraj izvedli testiranje še manjše skupine približno 60 zaposlenih v šolstvu in izobraževanju, so še pojasnili.

 "Kar se tiče strokovnosti odvzema, mislim da ni bilo težav, saj je ista ekipa brise odvzemala najprej v Dobravljah, potem pa se je preselila še v Vipavo, kjer ni bilo pri opravljenih testih niti enega pozitivnega," je še za STA povedal Stopar, ki je tako prepričan, da bi morali pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) razmisliti o kakovosti uporabljenih hitrih testov.

Ervin Čurlič / regijski štab CZ za severno Primorsko
Testiranje šolnikov v Novi Gorici.

Po treh mesecih znova v šolo

Iz štaba civilne zaščite so sicer še pojasnili, da bo več informacij o številu opravljenih testov in pozitivnih primerov znanih proti večeru. Sicer pa tudi iz ostalih osnovnih šol v ajdovski občini ni bilo več pozitivnih brisov učiteljev. Od skupno 526 opravljenih testov je bilo 420 testov opravljenih pri učiteljih, ki v torek po treh mesecih ponovno začenjajo s poukom prve triade učencev osnovne šole. V torek bodo v ajdovskem zdravstvenem domu opravili še okrog 60 hitrih testov. Mobilna enota je opravljala testiranja na podeželskem območju Goriške, skupno so odvzeli 268 brisov, od katerih sta bila le dva pozitivna.