Koronaštevilke

Kaj težave z rezultati hitrih testov pomenijo za dnevno statistiko? NIJZ odgovarja ...

S.R./STA
2. 2. 2021, 18.21
Posodobljeno: 2. 2. 2021, 18.23
Deli članek:

Tegobam s hitrimi testi ni kraja. Po Polzeli, kjer so prejšnji teden s PCR testiranjem ugotovili, da večina učiteljev, ki je bila na hitrem testiranju pozitivna, v resnici ni bila okužena, se zdaj podobno dogaja v šolah na območju Kranja. Poraja se torej vprašanje, kaj to pomeni za dnevno statistiko pozitivnih primerov.

Bobo
Fotografija je simbolična.

Hitro testiranje in testiranje s PCR testom na okužbo s koronavirusom sta glede na smernice Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni sicer enakovredna. Ob pozitivnem izvidu hitrega testiranja napotitev na dodatni PCR test zato ni avtomatična, temveč o tem presoja izbrani osebni zdravnik ali zdravnik medicine, so pojasnili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Dodali so, da se posledično rezultati obeh testov enakovredno obravnavajo tudi v statistiki

NIJZ v dnevno statistiko od laboratorijev prejme le pozitivne rezultate testiranja, podatkov o negativnih pa ne. Če izbrani osebni zdravnik ali zdravnik medicine dela, ki je na podlagi enega načina testiranja določil še drugi način testiranja in so rezultati različni, o tem obvesti NIJZ, NIJZ podatek popravi v dnevni statistiki. Obvestil zdravnikov o odstopanjih v rezultatih testov na NIJZ sicer prejmejo zelo malo.

Izbrani osebni zdravnik ali zdravnik medicine dela je tudi tisti, ki lahko glede na številne dejavnike presodi, če in kdaj je potreben dodaten PCR test, nikakor pa ne avtomatično, saj sta glede na smernice oba načina testiranja enakovredna. Strokovni napotki so bili po navedbah NIJZ posredovani vsem zdravstvenim službam s strani ministrstva za zdravje in na osnovi strokovnih usmeritev svetovalne skupine za covid-19.

Težave se ponavljajo v Kranju

Na nekaterih osnovnih šolah je v minulih dneh namreč prišlo do večjega odstopanja pri deležu pozitivnih izvidov na okužbo s novim koronavirusom pri učiteljih, ki so jih testirali s hitrimi testi. Na OŠ Polzela je bilo 15 učiteljev od 17, ki jim je hitri test pokazal okužbo, na PCR testiranju nato negativnih. Težavo imajo tudi na območju Kranja, kjer je bilo na ponedeljkovem testiranju na novi koronavirus pozitivnih kar 13,3 odstotka testiranih šolnikov. Številni ponovljeni hitri testi so pokazali negativni izvid, na rezultate PCR testiranja pa še čakajo.

Hitri testi so pomembni

Na NIJZ sicer poudarjajo, da so dostopnost do ponavljajočega in enostavnega testiranja ter izolacije in karantene brez izpada dohodka ali drugih administrativnih ovir najpomembnejši ukrepi za obvladovanje epidemije do učinkovite precepljenosti populacije.

"Z javnozdravstvenega vidika so hitri testi izjemno pomemben doprinos kapacitet testiranja v Sloveniji. Povišana dostopnost do hitrega in ponavljajočega testiranja s takojšnjim rezultatom je edini način, s katerim hitro identificiramo in umaknemo iz populacije okužene osebe," so poudarili na NIJZ. Morajo pa biti skladni z evropskimi priporočili, torej presegati 90-odstotno občutljivost in 97-odstotno specifičnost.

"Z javnozdravstvenega vidika in javnozdravstvenega ukrepanja je to edini način, da smo začeli obvladovati epidemijo," so ocenili. Hitro testiranje je po navedbah NIJZ eno redkih orodij, ki nam ostaja z vidika obvladovanja epidemije. Če bi laboratoriji lahko dvignili kapacitete PCR testiranj, bi bilo seveda to idealno, vendar kapacitete za PCR testiranja tega ne dopuščajo, so še navedli.