Testiranje

Lažno pozitivni učitelji najprej v izolacijo, včeraj nazaj v šolo

S.R./STA
2. 2. 2021, 16.09
Posodobljeno: 2. 2. 2021, 16.30
Deli članek:

V učilnice Osnovne šole (OŠ) Polzela se je v ponedeljek vrnilo 15 od 17 učiteljev, ki jim je pred osmimi dnevi hitro testiranje pokazalo okužbo na novi koronavirus.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Po zmedi s hitrimi testi v Polzeli se zgodba ta teden ponavlja v kranjskih šolah. Pred tednom dni so bili nato napoteni na dodatno PCR-testiranje, ki pa je dalo negativne rezultate, razen za dva učitelja, je danes povedala ravnateljica šole Bernardka Sopčič. Dejala je tudi, da je bila vsem lažno pozitivnim učiteljem najprej odrejena izolacija, ker je dodatno testiranje pokazalo, da večina učiteljev ni okužena, pa je bilo treba po protokolu spremeniti njihov status. To pa je trajalo nekaj dni, zato so se v šolo vrnili šele v ponedeljek. V nedeljo je potekalo drugo testiranje, kjer so bili vsi testirani negativni.

Testiranje 84 zaposlenih na OŠ Polzela je v začetku prejšnjega tedna izvedel Zdravstveni dom Žalec v prostorih žalske ljudske univerze. Domnevno okuženi učitelji pa so bili brez kakršnih koli simptomov, značilnih za okužbo z novim koronavirusom. Sicer pa je bilo do zdaj na šoli okužena že približno tretjina zaposlenih, večina v drugem valu oktobra lani.

V OŠ Polzela je vpisanih 628 učencev, od teh jih 195 spada v prvo triletje. Pred tednom dni jih je v šolske klopi znova sedlo 189.

Dvom je na mestu

Po prejemu rezultatov testiranj pa je v javnosti zaokrožila anonimka, v kateri je med drugim zapisano, da so bili zaposleni v OŠ Polzela ob prejemu rezultatov prepuščeni sami sebi, brez enotnih in jasnih navodil, ali se lahko vrnejo na delo ali ne.

"Nekateri zdravniki naj bi se sklicevali na več kot očitno sporne antigenske teste, drugi naj bi zagovarjali stališče, da je treba upoštevati naknadno izvedene PCR teste, na podlagi katerih so testirani zaposleni zdravi in se lahko vrnejo na delovno mesto. Dvom v zanesljivost antigenskih testov je v tem primeru več kot očitno na mestu, obenem pa odpira vprašanja, koliko je morda dejansko pozitivnih med tistimi več tisoč zaposlenimi, katerih testi so pokazali, da so domnevno negativni, obenem pa lahko v primeru novih testiranj in ponavljanj tovrstnih primerov oz. napak resno ogrozi pedagoški proces in varno vračanje otrok in zaposlenih v šole," piše v anonimki.

Zapisali so še, da se tovrstne napake in težave v prihodnje ne bi smele ponavljati in v stisko potiskati zaposlene, šole, njihova vodstva, učence ter starše.