Astro

Odnos tašča - snaha je težak za obe strani. To so namigi, kako ga izboljšati ...

lm
2. 2. 2021, 15.24
Posodobljeno: 2. 2. 2021, 20.23
Deli članek:

Poznate »taščin sindrom«? Nič se ne bojte. Ne gre za bolezen. Gre za to, da v javnih anketah približno 70 odstotkov žensk navede, da se dobro razumejo s svojo taščo, da skupaj nakupujeta in se oh in sploh nadvse sijajno razumeta.

dreamstime
tašča snaha

Vse se spremeni v anonimnih anketah (na primer telefonskih ali spletnih). Takrat spet približno 70 odstotkov vprašanih navede, da so odnosi s taščo »težavni«. A tudi snahe niso vedno brez napak …

Sijajna gospodinja

Takšna tašča je zanesljiva kot gasilci in mlade družine podpre, kjerkoli lahko. To je sicer čudovito. Običajno igrajo vlogo varuške, lahko pa se zgodi, da vam istočasno še nekoliko preuredijo stanovanje po svojem okusu! Poleg tega se vmešava in nepovabljeno izraža svoja mnenja in ocene. Če ne boste zaklenili svoje spalnice, utegne tja prinesti še prenosno posteljo. Za vsak primer! Če jo kdo kritizira, je takoj užaljena.

Kako ravnati: ne pozabite, da vedno misli le dobro. Tako bo enostavneje. Meje ji postavite na prijazen način.

Najboljša mama na svetu

O svojem sinu ve vse in najpomembnejše, bolje od vas. Kaj potrebuje, da bo srečen, kaj rad je in kako mu pomagati, kadar je bolan. Navsezadnje ga pozna že vse življenje in je videla »priti in oditi že mnoge ženske«. Stavek, ki ga rada ponavlja.

Kako ravnati: jasno ji povejte, da z njo ne boste tekmovali za ljubezen njenega sina. Ženska ob njegovi strani ste vi in to mora sprejeti. Tudi vaš partner vas mora pri tem podpreti!

Pošast

Rada se vmešava, ves čas nerga, je prepirljiva in hoče biti vedno in povsod v središču pozornosti. Veliko ne pomaga - niti ko pridejo vnuki, ne. Ti se ji večinoma zdijo nevzgojeni.

Kako ravnati: psihologi poudarjajo, da so takšne tašče izjema. Če imate opraviti s takšnim zmajem, vzpostavite določeno distanco - tudi notranjo. Ne dovolite, da vpliva na vas, in na njene opazke glejte kot na pripombe nekoga, ki ima težave in ni del vaše družine.

Tašča s polovičnim delovnim časom

Gre za tip, ki se je pojavil v zadnjih nekaj letih. Takšna tašča je še vedno delovno aktivna, ima svoje hobije, veliko potuje in nima ravno veliko časa ali želje, da bi se ukvarjala še z vnuki. Je tašča za polovični delovni čas - in še to ji je preveč.

Kako ravnati: poskusite ji dopovedati, da bi jo vnuki radi več videli. Od časa do časa naj jih vključi v svoje prostočasne aktivnosti in tako bosta zadovoljni obe strani.

Kaj moti tašče:

Izločitev snahe  90 %

Osebna zavrnitev   84 %

Odtujitev sina ali hčerke     65 %

Grdo govorjenje    60 %

Stalno načrtovanje (na primer kot varuška)   54 %

Nihče se ji za nič ne zahvali/ni daril     45 %

Malo stikov     42 %

In kaj moti snahe:

Nadzor tašče     95 %

Osebna zavrnitev 80 %

grdo govorjenje     74 %

Vmešavanje v vzgojo otrok    70 %

Ljubosumje tašče    57 %

Vpletanje v vodenje gospodinjstva   56 %

Vsevednost o tem, kaj prija njenemu sinu     48 %

Tudi snahe niso tako nedolžne!

Negotova

Njena samozavest (še) ni čisto stabilna - in zato je nekoliko nepreračunljiva. Na eni strani prosi taščo za podporo, po drugi strani pa se zaradi nasvetov počuti napadeno in ogroženo.

Kako ravnati: čarobni besedi sta pohvala in potrditev. Povejte ji, kaj vam je pri njej všeč in kaj menite, da ji ne uspeva ravno najbolje. In pazite, da ji svetujete le takrat, ko vas prosi za nasvet!

Zamerljiva

Nihče ji ne sme ničesar reči - še posebej pa ne mama njenega partnerja. Takoj se ji vklopijo vsi alarmi: Ali mislite, da ste v življenju vašega sina še vedno najpomembnejša ženska?

Kako ravnati: če poviša ton, ji le povejte, da tako ne gre. Potrebna je prizanesljivost - tudi če je naporno. A le tako boste imeli priložnost, da dojame, da ji ne želite odvzeti njenega mesta.

Zahtevna

Stalno se zanaša na pomoč tašče in pričakuje, da bo prišla takoj, ko jo pokliče. Tudi kadar ima sicer sama čas za otroke. Ne mara nobenih nasvetov in tudi ne preveč tesnega odnosa.

Kako ravnati: v takšnem primeru je potrebnega kar nekaj razčiščevanja. Vi niste zaposleni pri svoji snahi. Družina pomeni, da si stojite ob strani, si pomagate, ne pa da vas izkoriščajo.

Nedostopna

Tudi če je vaša snaha, te ženske ne poznate prav dobro. Umika se vam, kadarkoli je to možno. Ni sicer neprijazna, a imate občutek, da se vam rada izogiba.

Kako ravnati: pogovorite se z njo. Morda se sploh ne zaveda, da vzdržuje distanco do vas. Morda je samo bolj zadržane sorte. Dajte ji priložnost, da z vami naveže toplejši odnos.