»Mr. Bond«

Streljaj čez mejo aretirali raperja in desničarskega skrajneža, ki ga je iskala cela Evropa

R.T.
2. 2. 2021, 17.34
Posodobljeno: 2. 2. 2021, 17.36
Deli članek:

Zdaj je znano, kdo je skrivnostni raper, ki se skriva za vzdevkom »Mr. Bond« in ki so ga zaradi podpihovanja terorja iskali po vsej Evropi.

Reuters
Fotografija je simbolična.

Avstrijska policija je danes v manjšem kraju na avstrijskem Koroškem lisice nadela 36-letnemu moškemu. Po poročanju avstrijskih medijev gre za razvpitega raperja, ki je po svetu zaslovel s skrajno rasističnimi in nacističnimi besedili, s katerimi je denimo opremil tudi priredbe uspešnic glasbenih skupin Scorpions in Bloodhound Gang. Po več letih preiskave je evropske obveščevalne službe sled že lani privedla do Avstrije, zdaj pa se je kot kaže ustavila v kraju v bližini Beljaka, kjer so glasbenika aretirali.

Jezni rimar, ki je v svojih spevih rad poveličeval belo raso, se je na temačni strani interneta, tako imenovanem »darknetu,« predstavljal pod vzdevkom »anon24431009«. Tam je lahko tudi svobodno spregovoril o svojih nazorih. Morilca migrantom naklonjenega nemškega politika iz stranke CDU Walterja Lübckeja je denimo označil za »nemškega heroja.« Simpatije je izražal tudi do množičnega morilca, ki je v novozelandskem Christchurchu umoril 51 ljudi. »Rad imam tega človeka. Tudi mi se moramo pripraviti, da bomo lahko udarili. In to kmalu!« je denimo zapisal. Z njim je posredno povezan tudi krvav napad v sinagogi v nemškem mestu Halle, kjer je morilec, ki je dejanje predvajal v živo, v ozadju poslušal njegovo glasbo.

Policija je na njegovem domu v »kraju s 5800 prebivalci v bližini Beljaka« odkrila zavidljivo količino dokaznega gradiva, vključno z nacistično zastavo, orožjem, nosilci podatkov in mešalno mizo. Grozi mu večletna zaporna kazen, trenutno pa počiva v zaporu v Celovcu.