Črna kronika

V Innsbrucku kupil stanovanje in kot podnajemnik 13 let vlekel socialo

R.T.
8. 2. 2021, 12.38
Posodobljeno: 8. 2. 2021, 12.42
Deli članek:

50-letni avstrijski državljan turških korenin je v obdobju 13 let državno malho »razbremenil« za več 86.000 evrov. Pri lopovščini mu je pomagal svak.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Organi pregona v Innsbrucku so odkrili dva prevaranta, ki sta od konca leta 2007 do sredine februarja 2020 prek sistemov socialne pomoči v žepe pospravila 86.618,40 evra.

50-letni turški državljan, ki si je pozneje pridobil avstrijsko državljanstvo, je leta 2007 v Innsbrucku kupil stanovanje, pri čemer se je pod kupoprodajno pogodbo podpisal njegov svak, v tistem trenutku že avstrijski državljan, poroča avstrijski časnik Heute. S tem sta v lastno korist zaobšla tirolsko zakonodajo na področju prometa z nepremičninami.

Dejanski lastnik, torej 50-letni turški državljan, je nato v lastnem stanovanju bival kot podnajemnik, pri čemer je zaprosil še za denarno socialno pomoč. Kot dokazno gradivo je predložil ponarejeno dokumentacijo, v kateri sta oba goljufa prikrila dejansko lastništvo stanovanja, s tem pa sta pristojne organe uspešno vlekla za nos vse do začetka preteklega leta, ko so jima na prste stopili ob podpisu nove pogodbe. Organi pregona so v poznejši preiskavi ugotovili še, da se je 50-letnik s pomočjo lažnih informacij o svojih prihodkih in premoženju dokopal tudi do neupravičenega kritja stroškov za pravno pomoč.