Nič več »govorec, strelovod in amortizer«

Kacin prvič pred kamere v novi vlogi, to je povedal ...

S.R.
18. 1. 2021, 12.39
Posodobljeno: 18. 1. 2021, 13.00
Deli članek:

Današnje novinarske konference o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 se je tokrat v novi vlogi državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade udeležil Jelko Kacin.

Bobo
Državni sekretar, pristojen za cepljenje, Jelko Kacin

Prvo ime boja proti koronavirusni bolezni, vsaj kar zadeva medijsko prezenco, torej Jelko Kacin, je svojo vlogo vladnega govorca za covid-19 pospravil v predal. Predstavila ga je njegova naslednica, njegova nekdanja namestnica Maja Bratuša.

Kacin se je v današnjem nastopu ozrl nazaj, na preteklo leto epidemije ter svoje delo in delo vseh, s katerimi se je srečal na poti. Kot je pojasnil, je z današnjim dnem nastopil novo dolžnost državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade Janeza Janše. To bo od njega terjalo še več »usklajevanja med resorji, odzive inštitucij in prilagajanje njihovih prioritet. Mojih nastopov v javnosti bo manj kot jih je bilo doslej. Vsaj upam tako,« je pojasnil uvodoma. Več o njegovih bodočih nalogah bo po njegovih navedbah znanega v prihodnjih dneh. 

Tri vloge

Ob izteku svojega mandata se je tako zahvalil vsem, ki so mu pri dosedanjem delu v času epidemije covid-19 pomagali, zlasti družini in prijateljem, ki so morali prenašati vse, kar je bilo povezano s »tako dolgotrajnim opravljanjem naloge vladnega govorca.« Poudaril je, da »ni enostavno biti govorec vlade, saj ga naše vlade niso imele že več mandatov. Leta in leta ga ni bilo.« Dodal je, da je zadnjih deset mesecev opravljal kar tri naloge hkrati, saj je moral biti »govorec, po sili razmer pa posledično tudi strelovod in še amortizer napadov na vlado, ki jo je velik del javnosti pred desetimi meseci pričakal na nož, svoj odnos z njo pa nekateri še naprej zaostrujejo.« 

Zahvala

Dejal je, da je bilo opravljeno veliko delo, v tem času pa so glede na podatke izvedli 215 novinarskih konferenc, na katerih so gostili več kot 400 sogovornikov. Ob tem se je zahvalil vsem sodelavkam in sodelavcem, »predvsem pa velikemu entuziastu, večnemu optimistu in garaču Branku Vidrihu, ki je neumorno koordiniral in motiviral ekipo Ukoma.« Zahvalil se je tudi številnim sodelavcem na TV Slovenija, vsem tolmačkam in njihovi koordinatorki, številnim gostom ter tudi predstavnikom vlade in posameznikom z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Seznam je dolg, a dolga je tudi epidemija. 

Za konec se je zahvalil še svoji naslednici, ki je v nekaj mesecih postala »dragocena in težko nadomestljiva prva sodelavka.« »Prosim vas, da jo sprejmete z naklonjenostjo in vsem dolžnim spoštovanjem, nobene potrebe ni, da bi tudi ona za kogar koli postala strelovod, kot sem bil sam.«