testi, ki so jih dobavili fantje z rajskih otokov

Marija Magajne: Hitri antigenski testi zadoščajo kriterijem

A.S.
18. 1. 2021, 12.27
Posodobljeno: 18. 1. 2021, 12.49
Deli članek:

Državna sekretarka Marija Magajne je na današnji novinarski konferenci zagotovila, da hitri testi za množično testiranje, ki jih je naročilo ministrstvo za zdravje, zadoščajo kriterijem nacionalnih smernic glede občutljivosti in specifičnosti.

Bobo
Hitri antigenski testi so ustrezni, zagotavlja Magajnejeva.

Danes je pred kamere stopila državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Marija Magajne in dejala, da na ravni države velja dogovor, da vse bolnišnice delujejo kot ena bolnišnica. Vodstva v bolnišnicah opažajo, da so razmere na intenzivnih oddelkih resne, vendar je situacija stabilna.  Magajnejeva je bila v svoji oceni epidemioloških razmer previdna in sočasno izpostavila, da se vendarle kaže umirjanje. Upa, da se bo slednje potrdilo tudi s podatki o okuženih in hospitaliziranih v naslednjih dneh. Poudarila je, da je v vsakem primeru pred nami nekaj zahtevnih tednov, vse dokler se ne bodo začeli kazati učinki precepljenosti. Umirjanje situacije na ministrstvu za zdravje pripisujejo tudi vsem posameznikom, ki se so med prazniki udeležili množičnega testiranja in se samoizolirali, če so bili pozitivni.

Ustreznost hitrih antigenskih testov, ki jih je dobavilo podjetje Majbert

Magajnejeva se je dotaknila tudi dilem glede ustreznosti hitrih antigenskih testov, ki so se pojavile v javnosti. Po njenih besedah so se ravno zato odločili za dodatno interno analizo in verifikacijo testov s strani neodvisnega laboratorija. 

Magajnejeva je zagotovila, da se je dobavitelj Majbert se s pogodbo zavezal da bo teste, take kot jih je ponudil, tudi dobavil, ter da pogodba vključuje vse varovalke (kritni kup, pogodbena kazen) za zagotovitev izpolnitve v okviru vseh pogodbenih določil.

Včeraj je bila prva stopnja te verifikacije zaključena, pokazala pa je, da hitri testi zadoščajo kriterijem nacionalnih smernic glede občutljivosti in specifičnosti. "Hitri antigenski testi dosegajo specifikacije proizvajalca glede občutljivosti testa v skupini simptomatskih preiskovancev, glede specifičnosti pa v skupini brezsimptomnih preiskovancev," je dejala sekretarka. Test po njenih besedah zadošča tudi kriterijem Svetovne zdravstvene organizacije glede občutljivosti. Poudarila je, da se je v skupini preiskovancev, ki niso imeli znakov okužbe, potrdila visoka specifičnost hitrih testov, kar ob pravilni izvedbi testa pomeni, da daje zelo malo lažno pozitivnih rezultatov. Če je rezultat testa pozitiven, je ta posameznik tudi dejansko izločevalec virusa. "Pri občutljivosti je ta manjša pri brezsimptomnih osebah, kar je razumljivo, ker s PCR-testi so postopki za dokazovanje virusov bolj natančni, pa vendar, če je občutljivost skoraj 90-odstotna, pomeni, da od 100 v resnici pozitivnih preiskovancev jih 90 zaznamo, kar pomeni, da je treba še vedno biti pozoren pri negativnem izidu, pozitivnim rezultatom pa lahko verjamemo z veliko verjetnostjo. To je izjemno pomembno, temu je hitri test namenjen," je razložila sekretarka.

Tudi analiza, ki so jo opravili na podlagi centralnih podatkov, ki jih upravlja Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), je pokazala na velik delež ujemanja oziroma podobnosti rezultatov pri vseh uporabljenih hitrih antigenskih testih v Sloveniji. To pomeni, da so hitri antigenski testi, ki jih je država kupila za množično testiranje, podobni kot vsi drugi, ki jih uporabljajo v državi, denimo v zdravstvenih ustanovah, in so drugih proizvajalcev.

"S temi opravljenimi analizami, smo tako odgovorili na dileme, ali so hitri testi ustrezni. Testi so ustrezni," je zagotovila.