Konec zimske pravljice ali samo premor?

Prihaja odjuga, z njo pa temperature okoli 10 stopinj Celzija in dež ...

S.R.
18. 1. 2021, 10.38
Posodobljeno: 18. 1. 2021, 10.43
Deli članek:

V prvi polovici tedna bo še stiskal mraz, nato bo sledila odjuga, ki bo prinesla tudi deževje. Poleg sovražnikov zime se tega bržkone veseli le še zloglasni virus.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Čaka nas še nekaj dni zimskih temperatur. Po napovedih meteorologov Agencije RS za okolje (Arso) bo danes še delno jasno z občasno povečano oblačnostjo. Najvišje dnevne temperature se bodo gibale med -1 in 4, na Primorskem do 7 stopinj Celzija. 

Že jutri se bo nato na jugozahodu, torej na Primorskem in Notranjskem, pooblačilo, zapihal pa bo tudi jugozahodnik. Drugod bo sprva nekaj sonca, sredi dneva in popoldne pa bo spet več oblačnosti. Najnižje jutranje temperature bodo od -10 do -3, ob morju malo nad 0, najvišje dnevne od 0 do 6, na Primorskem do 8 stopinj Celzija, dodajajo pri Arsu.

Odjuga

Kot so prek twitterja sporočili pri Arsu, lahko v drugi polovici tedna pričakujemo prehodno odjugo, pri čemer po nižinah temperatura tudi ponoči ne bo padla pod ledišče, dnevna temperatura pa bo okoli 10 stopinj Celzija.

Arso
Modelska napoved za naslednjih 10 dni.

V sredo bo na severovzhodu delno jasno, drugod pretežno oblačno. V zahodni polovici Slovenije bodo občasno rahle padavine, po nižinah bo deževalo. Še naprej bo pihal jugozahodni veter. V četrtek bo nato v vzhodnih krajih pretežno oblačno in suho, drugod bo oblačno, dan pa bodo spremljale manjše padavine. Meja sneženja bo med 900 in 1200 metri nadmorske višine. Pihal bo jugozahodnik, ob morju jugo. Desetdnevna verjetnostna modelska napoved sicer kaže, da nas nato čaka deževen konec tedna, ki bi mu lahko zopet sledili nekoliko bolj hladni dnevi. Kot so že včeraj napovedali ljubiteljsi meteorologi pri Neurje.si, bo vikend znova  "v znamenju prehoda hladne fronte. Ta nas bo, glede na trenutne izračune meteoroloških modelov, dosegla v soboto zjutraj." Meja sneženja se bo tako znova začela postopno spuščati, a je do takrat še kar nekaj dni, vse napovedi so zato nehvaležne.