janša spregovoril o morebitnem sproščanju

S protikoronskimi ukrepi bomo živeli najmanj do pomladi

A.S.
12. 1. 2021, 23.02
Posodobljeno: 12. 1. 2021, 23.20
Deli članek:

Predsednik vlade Janez Janša je v informativni oddaji Odmevi na TV Slovenija spregovoril o protikoronskih ukrepih in morebitnem sproščanju.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Spomnil, je da nekateri ukrepi veljajo od 12. marca, ko je bila prvič razglašena epidemija.  "Nočnih klubov, barov nismo odpirali od takrat. Če uporabimo to besedo 'lockdown' so bile nekatere stvari nedostopne, kljub temu, da smo poleti več ali manj živeli, kolikor se je dalo normalno, še vedno pa v strahu pred tem drugim valom" je dejal premier in izpostavil, da je sedaj celotna severna polobla v podobni situaciji. 

Virus bi zamejili le s popolnim lockdownom, je prepričan

Meni, da mnogi ukrepov na začetku niso jemali dovolj resno, virus pa se je razširil po celi državi. "Sedaj ga enostavno ni mogoče zatreti v celoti, razen, če bi se totalno zaprli in naredili, kar so naredile nekatere druge države po Evropi - torej, da si lahko le doma, da greš lahko 50 metrov stran od hiše oziroma stanovanja na zrak, da greš lahko v lekarno in trgovino, ne moreš niti v službo ali šolo, skratka ničesar," je povedal in dodal, da bi v tem primeru sicer širjenje koronavirusa lahko zamejili v treh tednih in dosegli zaželeno zeleno barvo. 

"Je pa vprašanje, kakšna bi bila celotna cena vsega tega, ker so tudi stranske posledice in tudi zaradi stranskih posledic ljudje umirajo. Skratka, če sem zelo konkreten, s temi ukrepi, nekoliko blažjimi, pa se bojim, da kdaj tudi z nekoliko strožjimi, bomo morali živeti najmanj do pomladi," je opozoril.

Cena začasnega rahljanja ukrepov med prazniki

Spregovoril je tudi o začasnemu rahljanju zaostritev med prazniki in dejal, da je bilo to del dogovorjene strategije evropskih držav. Ponovil je, da smo ceno začasnega rahljanja zaostritev plačali in jo plačujemo, da pa smo praznični val v veliki meri omejili z množičnim testiranjem s hitrimi antigenskimi testi. 

Stanje med regijami se izenačuje

Omenil je tudi regijsko sproščanje in poudaril, da mora število okužb v  državi pasti do stopnje, da ne bomo s sproščanjem še "pihali oziroma vdihovali kisika v ogenj epidemije". Čeprav je minuli teden kazalo, da bo ukrepe možno sprostiti vsaj v kakšni regiji, sedaj opažajo trend, da se stanje med regijami izenačuje, kar pomeni, da ni več izrazito dobrih in izrazito slabih regij: "So še velike razlike, ampak trend ne gre narazen, ampak skupaj, kar je na nek način logična posledica tega, kar se je dogajalo med prazniki po celi državi. Zdaj, neko dokončno oceno tega, kako velik je bil ta praznični val, pa bo možno dati naslednji teden".