Problem plač v policiji namreč po njegovem mnenju ni njihova javnost ali nejavnost, ampak razmerje med različnimi skupinami zaposlenih v policiji. 

Tako je po Janševem mnenju, kot je zapisal, problematično "razmerje med mnogimi (ne vsemi), ki vedrijo v (prenapolnjenih) pisarnah z vsemi možnimi dodatki ter policisti in kriminalisti, ki delajo v težkih razmerah in tvegajo lastno zdravje za varnost vseh". 

Razkritje plač

Notranje ministrstvo je namreč ob ponedeljkovem začetku stavke Policijskega sindikata Slovenije objavilo poimenski seznam javnih uslužbencev ministrstva, policije in inšpektorata za notranje zadeve z navedbo podatkov o bruto plačah, delovnih mestih in organizacijskih enotah. Sindikat zahteva odpravo kršitev stavkovnega sporazuma iz leta 2018, zaradi katere bodo policijski uslužbenci marca prejeli nižje plače. 

V policijskem sindikatu so po prvem pregledu objave plač ugotavljali, da je prišlo do razkritja osebnih podatkov, ki se jih razume kot varovane in bi lahko bilo tudi podlaga za odškodninske tožbe, pa tudi, da bi bila lahko z objavo plač ogrožena osebna varnost določenih policistov in kriminalistov in varnostni sistem. 

Informacijski pooblaščenec sicer ne vidi kršitev varstva osebnih podatkov, o objavi domnevno varovanih podatkov pa bo v petek razpravljala parlamentarna komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih (Knovs).