Rok Snežič, svetovalec Janeza Janše za področje davkov, je pred dnevi zatrjeval, da ne sodeluje z lastniki in direktorji podjetja Majbert Pharm, ki bo državi dobavilo za milijon evrov hitrih antigenskih testov. Toda iz dokumentov iz Bosne in Hercegovine so razvidne povezave med njimi in Snežičem. Danes na necenzurirano.si razkrivajo, da ima Klemen Nicoletti, direktor in solastnik družbe Majbert Pharm, v Banjaluki podjetje. To deluje na naslovu množice podjetij, ki jih je po ugotovitvah oblasti v BiH pomagal ustanavljati Snežič.

Gre za nov dokaz o povezavah Nicolettija in njegovih sodelavcev z mednarodno mrežo, ki je prek bančnih računov v BiH, Sloveniji, Švici, Avstriji, na Slovaškem, Cipru in Madžarskem od leta 2016 obrnila 22 milijonov evrov denarja. V njej sta imela po ugotovitvah tožilstva BiH ključni vlogi nekdanji župan Zavrča Miran Vuk in Rok Snežič, ki so ga bosanske oblasti zaradi ogrožanja nacionalne varnosti tik pred novim letom izgnale iz države. Prejšnji teden so na necenzurirano.si skupaj z bosanskim portalom Istraga ba razkrili, da so denar iz te mreže prejemali tudi podjetja in posamezniki, vrsto let tesno povezani s SDS.

Dobavitelji hitrih testov pomagajo odpirati podjetja v BiH

»Jaz nimam zveze niti s tem poslom niti s temi ljudmi. Vem, kdo sta fanta iz Maribora. Vem, da sta zvezdi instagrama, avioni, kamioni ... Jaz z njima ne sodelujem. Niti instagrama nimam, tako da me nimata za prijatelja ali poslovnega partnerja,« je minuli četrtek v oddaji Tarča poudarjal Snežič.

Toda Nicoletti ima v Bosni in Hercegovini podjetje Pe-Ni Group. Podjetje je skupaj z Mariem Pejčićem, ki je leta 2019 na sodišču priznal rop banke v Cerkljah, ustanovil v Banjaluki, kjer je v zadnjih letih poslovno deloval Snežič. Naslov podjetja Pe-Ni Group je enak naslovu, na katerem deluje množica podjetij nabiralnikov. Pri njihovem odprtju je imel po poročanju banjaluškega spletnega portala Capital.ba ključno vlogo Snežič, ki je takrat poudarjal, da ne gre za utajo davkov, temveč davčno optimizacijo.

rok-snežič, jelena-sladojević, bereal
necenzurirano.si
Pri propadlem projektu Bereal.estate so se v Sloveniji pojavljala tri imena: Klemen Nicoletti, Alan Amadej Eferl in Luka Lah.

Kriptopiramidna shema, v kateri so izginili milijoni evrov

To ni edina povezava med Snežičem in Nicolettijem, čigar posel z državo v zadnjih dneh vneto branijo portali SDS. Kot smo že poročali, je imel Nicoletti pomembno vlogo v kriptopiramidni shemi Bereal, v kateri je izginilo več milijonov evrov denarja vlagateljev. Vlagateljem so pri različnih nepremičninskih poslih na vložke, visoke od 500 do 28.000 evrov, obljubljali kar 130-odstotni donos. S privlačnimi videofilmi so jih vabili k vstopu v »skupnost ljudi, ki radi tvegajo v dobro človeštva«.

Nicoletti je bil prokurist slovenske podružnice britanskega podjetja Bereal.estate, ki je bilo v ozadju te sheme. Ustanovila in vodila ga je državljanka BiH Jelena Sladojević, ki je tudi imenovala Nicolettija na ta položaj. Gre za eno od oseb iz te mednarodne mreže za domnevno pranje denarja, ki so odpirale račune v tujini, nanje prejemale milijonske vsote denarja, tega dvigovale v gotovini in jo po ugotovitvah tožilstva BiH izročale Vuku in Snežiču. Enako vlogo v mreži je imela po ugotovitvah preiskovalnih organov tudi Dijana Đuđić, s katero je Slovenska demokratska stranka (SDS) decembra 2017 podpisala pogodbo o najemu 450.000 evrov posojila, a jo po izbruhu afere razdrla.

Pozornejši vlagatelji v Bereal so hitro spoznali, da gre za prazne obljube. Ugotavljali so, da podjetje, ki ga je februarja 2017 v Londonu ustanovila Sladojevićeva, v Londonu sploh nima poslovnih prostorov, ustanovljeno pa je bilo z minimalnim kapitalom. Eno podjetje je imelo račun odprt v Bolgariji, tako imenovano elektronsko denarnico pa na Malti. Spomladi 2017 so se na spletu pojavila prva opozorila, da gre pri projektu Bereal za prevaro. Sladojevićeva je podjetje le nekaj mesecev pozneje zaprla.

rok-snežič, jelena-sladojević, bereal
necenzurirano.si
Nicoletti je bil prokurist slovenske podružnice britanskega podjetja Bereal.estate, ki ga je ustanovila državljanka BiH Jelena Sladojević.

Policija preverjala eno od propadlih shem

Toda Sladojevićeva je bila očitno le krinka za dejanske lastnike sheme. Pri propadlem projektu Bereal.estate so se v Sloveniji pojavljala tri imena: Klemen Nicoletti, Alan Amadej Eferl in Luka Lah. Torej iste osebe, ki so bile vpletene v milijonski posel z nabavo hitrih testov za državo.

Nicoletti in Eferl sta podjetje Majbert Pharm, ki se ukvarja s prodajo medicinske opreme in pripomočkov, kupila lani poleti. Za posle s hitrimi testi sta namreč potrebovala uveljavljeno podjetje z vsemi dovoljenji. Marca lani, takoj ob izbruhu prvega vala epidemije v Evropi, sta skupaj z Mariem Pejčićem v Londonu ustanovila podjetje za dobavo zaščitne opreme MyMask. Z njimi sodeluje še Luka Lah, nekdanji član podmladka SDS.

rok-snežič, jelena-sladojević, bereal
necenzurirano.si
Nicoletti je bil prokurist slovenske podružnice britanskega podjetja Bereal.estate, ki ga je ustanovila državljanka BiH Jelena Sladojević.

Nicoletti, Eferl in Lah so v preteklosti sodelovali v več projektih mrežnega trženja, ki so jih vlagatelji in poznavalci označili za piramidne sheme. Med njimi so Estatium, Xaurum, Coinspace, bHip Global in LiveSmart 360. Največ prahu je dvignil kriptoprojekt Coinspace, ki se je izkazal za eno največjih prevar, v kateri naj bi denar izgubilo na milijone vlagateljev po vsem svetu.

Na policiji so za necenzurirano.si povedali, da so »v povezavi z eno izmed omenjenih družb s sedežem v tujini v letih 2017 in 2018 na podlagi prejetih informacij preverjali obstoj razlogov za sum, da je bilo storjeno kaznivo dejanje, katerega storilec se preganja po uradni dolžnosti, vendar se na podlagi opravljenih poizvedb tako v Sloveniji kot prek tujih varnostnih organov ti razlogi niso potrdili«. Prav tako policija po razpoložljivih podatkih ni prejela nobene prijave v zvezi z omenjenimi produkti.