S terena pozitivne informacije

S terena predvsem pozitivne informacije, o morebitnih stranskih učinkih ni poročil

S.R.
28. 12. 2020, 16.24
Posodobljeno: 28. 12. 2020, 18.23
Deli članek:

Večino cepiva so porabili že včeraj, nekaj pa se jih je cepilo tudi danes, je pojasnila državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Marija Magajne, ki je spregovorila tudi o hitrih testih.

Bobo
Fotografija je simbolična.

Marija Magajne je na današnji novinarski konferenci strnila vtise po prvem dnevu cepljenja proti covidu-19 v Sloveniji. Bil je to poseben dan tako za Slovenijo kot Evropsko unijo, je poudarila ter nato dodala, da je cepljenje potekalo brez zapletov, oskrbovanci v domovih za starejše, med katerimi je bilo zaznati precej optimizma, pa so cepivo lepo sprejeli. Spomnimo, včeraj so prve odmerke cepiva prejeli varovanci v domovih za starejše, ki covida-19 še niso preboleli, in nekateri zdravstveni delavci. Kar se Magajnejevi zdi najpomembneje, je dejstvo, da zaenkrat s terena dobivajo predvsem pozitivne informacije, o morebitnih stranskih učinkih tako zaenkrat še ni poročil. Tako so včeraj cepili več kot 8000 varovancev, ki so za cepljenje izrazili interes. Magajnejeva je še pojasnila, da se je večino cepiva porabilo že včeraj, nekaj ljudi so cepili še danes, nekaj zdravstvenih delavcev pa se bo cepilo jutri. 

Pojasnila je, da bomo ta teden prejeli še dodatnih slabih 7000 odmerkov, ki bodo v celoti namenjeni zdravstvenim delavcem in sodelavcem v bolnišnicah in domovih za starejše. Kot smo že poročali, naj bi nato vsak naslednji teden prejemali po približno 16.000 odmerkov. Sredi januarja bi lahko prispeli že prvi odmerki, ki bodo namenjeni starejšim osebam zunaj ustanov, ki torej prebivajo doma, in sicer predvsem tistim, ki imajo pridružene bolezni. Do takrat, ko bo cepivo na voljo tem rizičnim skupinam, bodo osnovne informacije o tem, kdaj bo cepljenje mogoče, lahko prejeli pri svojih osebnih zdravnikih. Kdaj bo cepivo na voljo splošnemu prebivalstvu? Magajnejeva ocenjuje, da bi se to lahko zgodilo proti koncu prvega četrtletja. 

Kaj se zgodi, če si oseba, ki se včeraj ni želela cepiti, premisli? Magajnejeva je pojasnila, da taka oseba še naprej ostaja na prednostni listi, če si bo torej premislila in izkazala interes za cepljenje, ji bo cepivo tudi na voljo. Dodala je, da med zdravstvenimi delavci glede na uborne prve podatke zdaj zaznavajo porast interesa za cepljenje.

Odvečni odmerki

Ob začetku cepljenja je zaokrožila tudi informacija, da je v steklenički cepiva več kot za pet odmerkov, kot jih sicer uporabijo za cepljenje. Kot je pojasnila Magajnejeva, da je cepivo zdravilo, ki ima poseben regulatorni okvir. Za vsako zdravilo pa proizvajalec in regulator, torej Evropska agencija za zdravila, določita, za kakšen namen se uporablja in koliko.

V primeru cepiva proti covidu-19 predvidevata, da je v teh odmerkih s pravilnim rokovanjem dovolj cepiva za pet odmerkov, izjemoma lahko tudi šest, vendar je cepivo registrirano za pet odmerkov. Kakršnakoli uporaba cepiva v nasprotju s temi navodili, bi bila odgovornost posameznika, ki ga je uporabil, je še dejala po poročanju STA.

Hitri testi za učence? 

Magajnejeva je pojasnila, da se o testiranju učencev kot pogoju za vstop v šolo se ni nikoli razmišljalo. "Če se nekdo ne odloči za testiranje iz kakršnihkoli razlogov, je stvar delodajalca, da ukrepa glede na predpise s področja zdravja in varnosti pri delu," je dejala po poročanju STA.

Ob tem je spomnila na množičen odziv na možnost hitrega testiranja za splošno populacijo, prav tako je redno testiranje že utečeno v zdravstvenih in socialnovarstvenih zavodih. Po njenih besedah se ljudje zavedajo, da je s tem postavljena višja stopnja varnosti in da bodo to tako sprejeli tudi zaposleni v vzgoji in izobraževanju.

Prvi je možnost hitrega testiranja zaposlenih v šolah sicer omenil vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin. Na sobotni novinarski konferenci je dejal, da vlada pripravlja množično testiranje, s katerim bi vikend po novem letu, torej še pred ponovnim odprtjem šol in vrtcev, testirali ključni del učiteljev, ki učijo prvo triado osnovne šole, ter vzgojiteljev. 

V nedeljo pa je ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport sporočilo, da je pred vrnitvijo otrok s posebnimi potrebami v šole in zavode predvideno testiranje 4800 otrok in 2700 zaposlenih v teh zavodih. Šolska ministrica Simona Kustec pa je v nedeljo zvečer na Televiziji Slovenija povedala, da preučujejo tudi možnost testiranja za učence prve triade osnovnih šol.