Vremenske preglavice

FOTO: Močno sneženje in zdrsi tovornjakov, "takšna količina snega ni bila napovedana"

L.K./STA
28. 12. 2020, 15.13
Posodobljeno: 28. 12. 2020, 17.41
Deli članek:

Na Gorenjskem danes močno sneži. Na prometnoinformacijskem centru za državne ceste zato pozivajo voznike, naj se ne odpravljajo na pot, če ni to res nujno.

Bobo
Današnje razmere na cestah.

Zlasti močno sneži na Gorenjskem, medtem ko je ponekod v osrednji Sloveniji sneg medtem že prešel v dež. Na Policijski upravi Kranj voznikom, ki nimajo ustrezne zimske opreme, predlagajo, naj se ne odpravijo na pot, če nimajo nujnih opravkov. Opozorili so, da so razmere zimske, sneženje pa ne pojenja. Plužne službe delajo, so dodali. 

Tudi v Ljubljani, kjer po snežni pošiljki sredi dneva trenutno dežuje, so že začeli s pluženjem vseh cest, tako prve in druge kot tudi tretje prioritete. Na terenu so vse ekipe. Kot je pojasnil vodja posipanja Enver Kerič, so morali s pluženjem počakati zaradi prometa. Če bi začeli prej, bi delali le gnečo na cestah, tako pa bodo s čiščenjem snega pričeli sedaj, ko se je promet nekoliko sprostil.

Promet.si
Odsek Ljubljana - Vrhnika

Kmalu bodo z delom pričele tudi ročne ekipe, ki poskrbijo za težje dostopne površine. Vse ceste pa so posipali že zjutraj. "Takšna količina snega ni bila napovedana," je opozoril Kerič. Ponoči dodatnega snega ne pričakujejo, morda bi lahko kaj zapadlo proti jutru. "Zaposleni so v pripravljenosti, tako da to ni problem," je pojasnil. Poledice zaenkrat ne pričakujejo. 

Primorska avtocesta, ki je bila med Vrhniko in Logatcem proti Kopru zaprta zaradi zdrsa tovornega vozila, je ponovno odprta. Še vedno pa je zaradi zdrsa tovornega vozila promet oviran na cesti Ljubljana-Medvode v Medvodah. Promet poteka izmenično enosmerno, piše na spletni strani prometnoinformacijskega centra.

Bobo
Današnje razmere na cestah.

Na več cestah so nastali tudi zastoji. Tako je zastoj vozil na primorski avtocesti med Ljubljano in Vrhniko. Zastoj pa je tudi na vzhodni ljubljanski obvoznici proti Dolenjski in na cesti Trzin-Ljubljana. 

Zaradi snega sta zaprti cesti čez prelaz Vršič in regionalna cesta Volče-Solarji. Na avstrijski strani je zaprta cesta čez Korensko sedlo, na slovenski strani pa so obvezne verige. Te so obvezne tudi na prelazih Ljubelj in Jezerski vrh. 

Za priklopnike in polpriklopnike pa je prepovedan promet na glavni cesti Spodnja Idrija-Godovič in na cesti Godovič-Črni Vrh-Col-Ajdovščina. 

Kranjski policisti so še zapisali, da so danes že obravnavali štiri prometne nesreče in dva zdrsa tovornih vozil, ki so posledica zimskih razmer. Eno izmed tovornih vozil je zdrsnilo na Jesenicah, drugo pa na kranjski obvoznici, oba primera so že rešili. Zdrs manjšega tovornega vozila so zabeležili tudi na cesti Dobro Polje-Posavec. Na gorenjski avtocesti pri viaduktu Tržiška Bistrica proti Karavankam smer Karavanke pa so za krajši čas obstala tri tovorna vozila.

Bobo
Današnje razmere na cestah.