Športne dejavnosti

Spet novosti! Z izjemo prazničnih dni spet vsi zaprti na občine, uvedena pa nova izjema

C.E.
23. 12. 2020, 21.14
Posodobljeno: 23. 12. 2020, 22.01
Deli članek:

Na dopisni seji je vlada odločila, da so od petka kot izjema za prehajanje občin znotraj posamezne regije opredeljene tudi športne dejavnosti v naravi.

Jure Zauneker
Policijska kontrola pri prehajanju občinskih meja. Med izjemami, ki dovoljujejo prehod, je recimo odhod na delo.

Od 15. decembra je bilo v regijah z boljšo epidemiološko sliko dovoljeno prehajanje občinskih meja, če ste imeli na mobilne telefonu naloženo aplikacijo #OstaniZdrav. Te statistične regije so bile osrednjeslovenska, goriška, obalno-kraška in gorenjska. 

Ker pa z jutrišnjim dnem spet stopi v veljavo odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom (velja do 4. januarja), je vlada ukinila "olajšavo za statistične regije z ugodno epidemiološko sliko", kot so to razložili na spletni strani vlade. To pomeni, da bo z izjemo božičnega (od 24. decembra od 12. ure do 25. decembra 2020 do 20. ure) in "novoletnega" časa (od 31. decembra 2020 od 12. ure do 1. januarja 2021 do 20. ure) gibanje omejeno na občino prebivanja. Posledično odlok tudi ne določa več uporabe aplikacije #OstaniZdrav.

Večja svoboda pri športnih dejavnosti na prostem

Številni pa bodo pozdravili drugo izjemo. V vseh regijah bodo torej posamezniki v drugo občino lahko odšli z namenom izvajanja individualnih športnih aktivnosti ali gibanja v naravnem okolju izven naselij, pri čemer morajo upoštevati priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje, torej predvsem držati ustrezno razdaljo do drugih.

Ostale izjeme, denimo odhod na delo ali pomoč nekomu, ki jo potrebuje, ostajajo v veljavi z izpolnjeno izjavo, ki je objavljena na spletni strani vlade in marsikateri občinski spletni strani, ter ustreznimi dokazili.