Za zajezitev okužb

S prazničnim režimom se zapirajo tudi tržnice in trafike

C.E.
23. 12. 2020, 20.33
Posodobljeno: 23. 12. 2020, 20.49
Deli članek:

Kdor si je uredil pričesko, si jo je, od jutri bodo frizerski saloni spet zaprti. Pa ne le frizerski saloni. Vsaj do 4. januarja se zapirajo še številne druge dejavnosti.

Jure Zauneker
Fotografija je arhivska

S četrtkom stopi v veljavo poostreni, »praznični« korona režim, ki ga odreja »odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji«. Zaprte bodo vse storitvene dejavnosti, kjer se ni moč izogniti telesnim stikom.

Poleg lekarn, bencinskih servisov, prodajaln z medicinskimi in ortopedskimi pripomočki, kmetijskih prodajaln in pošte, lahko prodajo blaga neposredno potrošnikom izvajajo le prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo živila, blago za osebno nego in čiščenje, vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji, vendar pa v teh prodajalnah ni dovoljeno prodajati oblačil in obutve.

Med izjemami ni več tržnic, ki morajo ustaviti svoje obratovanje do 4. januarja. Enako velja za trafike in kioske za prodajo časopisov in revij.

Avtobusi in vlaki bodo vozili

Bo pa med prazniki obratoval javni potniški promet. Vlaki in avtobusi bodo do nadaljnjega lahko vozili, vendar le do polovične napolnjenosti. Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je dodal, da vlada še razpravlja o obratovanju žičniških naprav, krožno kabinskih žičnic in nihalk.

Ponovimo. Prehajanje občin z namenom zasebnega obiska bo med prazniki dovoljeno v obdobju:
– od 24. decembra od 12. ure do 25. decembra 2020 do 20. ure,
– od 31. decembra 2020 od 12. ure do 1. januarja 2021 do 20. ure.

Vendar ne v času tako imenovane policijske ure od 21. do 6. ure zjutraj.