Zanimivosti

Kdo ve, kaj je poprtnik in kako se ga pripravi?

T.D.
23. 12. 2020, 21.00
Deli članek:

Praznovanje božiča se bo letos zaradi epidemije covida-19 umaknilo iz javnosti. Družilo se bo lahko največ šest odraslih.

dreamstime
Poprtnik ni enostaven za pripravo; nasprotno, za božični kruh je treba pošteno zavihati rokave.

Letos bo praznično druženje osredotočeno zlasti na družinsko okolje in bo bolj podobno obliki, znani iz kulturne dediščine. »Spet bomo doma in se ne bomo predajali nakupovanju kot v minulih letih,« je za STA dejal antropolog Dan Podjed z Inštituta za slovensko narodopisje Znanstvenoraziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti. »Mogoče pa se na ta način ohranja izvirna ideja božiča, ki je povezana z družino,« je dodal. Po njegovih besedah so »čudne razmere, v katerih smo se znašli zaradi epidemije, božič morda postavile tja, kamor v bistvu sodi, torej v manj komercialno obliko«. Sčasoma je namreč postal le še ena priložnost, kako porabiti denar. »Če bomo zdaj ravnali bolj trajnostno, nam bo januarja ostalo kaj več v denarnici,« je dejal Podjed, ki se raziskovalno ukvarja tudi s trajnostnimi načini življenja.

dreamstime
Zakaj se ne bi lotili priprave kakšne tradicionalne božične jedi, ali pa sami spekli potico?

Praznično obložena miza

V Sloveniji so prazniki tesno povezani z značilno prehrano, in tudi veseli december je povezan z zanimivo kulinarično tradicijo. Božična miza je sicer tudi danes polna dobrot, a ne takšnih, kakršne so bile na prazničnih mizah nekoč. Mlajše generacije verjetno ne poznajo poprtnika, ki ga danes nadomeščata božični sadni kruh in potica. Poprtnik, ki je iz boljšega kvašenega testa, torej tudi iz masla, jajc in mleka, in ima testene okraske, so do srede 20. stoletja v božičnem času pekli skoraj po vsem območju Slovenije. Morda pa imate letos, ko zaradi razglašene epidemije večina zaposlenih dela od doma ali pa se bodo delodajalci odločili celo za kolektivni dopust, več možnosti, da se lotite priprave kakšne tradicionalne božične jedi, ali pa sami spečete potico.

Sestavine za kvašeno testo:

1 kg moke

150 g masla

5 dl mleka

120 g sladkorja

3 jajca

košček limonine lupine

1 žlička soli

Sestavine za kvasec:

50 g kvasa

4 žlice moke

1 žlica sladkorja

6 žlic mleka

Za premaz:

1 jajce

Predpriprava:

Najprej naredimo kvasec. V skodelico nadrobimo kvas, dodamo sladkor, moko in mlačno mleko ter premešamo, pokrijemo in pustimo deset minut vzhajati. Za testo: Mleko pristavimo in segrejemo do mlačnega. Maslo pristavimo in stopimo, potem pa ga odstavimo in ohladimo do mlačnega.

Priprava:

Ko kvasec nekoliko naraste, zamesimo kvašeno testo. V večjo skledo presejemo moko. Dodamo mlačno maslo in mleko, sladkor, jajca, drobno nastrgano limonino lupino, vzhajan kvasec in sol. Vse skupaj ugnetemo v gladko testo, ki se ločuje od sten posode. Oblikujemo ga v hlebček, ki ga v skledi pokrijemo s prtom in pustimo približno pol ure, da vzhaja. Manjši del vzhajanega testa odvzamemo, razvaljamo in izrežemo v poljubne okraske: kite, ptičke, rombe, zvezdo repatico, letnice in podobno.

Večino vzhajanega testa oblikujemo v hlebec, ki ga s pomočjo kuhinjskega čopiča navlažimo z mlačno vodo, potem pa ga oblepimo s pripravljenimi testenimi okraski. Okrašen hlebec pokrijemo in pustimo vzhajati približno pol ure.

Pečico segrejemo na 180 stopinj. Jajce za premaz razžvrkljamo, premažemo vzhajan hlebec in ga v pečici pečemo približno eno uro. Pečen kruh vzamemo iz pečice, pokrijemo s prtom in ohladimo. Dober tek.

dreamstime
Božični večer je za otroke eden izmed bolj vznemirljivih dni v letu. Podučimo jih o božični tradiciji in običajih