Nov predlog

Zavijanje v desno pri rdeči luči in umestitev e-skirojev

G.G.
23. 12. 2020, 16.42
Posodobljeno: 23. 12. 2020, 17.33
Deli članek:

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je predstavil še dve novosti, ki jih predvideva nov zakon o pravilih cestnega prometa.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Za večjo pretočnost prometa v mestih bo v določenih preglednih križiščih ob rdeči luči dovoljeno zavijanje v desno. "Ta križišča bodo primerno označena, na ta način pa bomo desne pasove sprostili, pretočnost pa bo veliko boljša," je naznanil minister Vrtovec, ki prihaja iz vrst NSi.

Zakon opredeljuje tudi nedorečen položaj električnih skirojev, ki so ob vse večji priljubljenosti povzročali nevšečnosti v mestih. Uvrstil jih bo v kategoriji lahkih motornih vozil, kar pomeni, da se bo z njimi dovoljeno voziti po kolesarskih stezah ali ob desnem robu vozišča (kot kolesarji). Najvišja dovoljena hitrost bo 25 kilometrov na uro. Prepovedana bo vožnja po območjih za pešce. Do 18 leta bo obvezna uporaba čelade, voziti pa jih bodo smeli od 14 leta dalje.

Avtocestna policija

Kot še enega od ukrepov, s katerimi želijo na ministrstvu zagotoviti večjo varnost in red na avtocestah, pa je minister izpostavil avtocestno policijo, ki bo predvidoma zaživela v prvih mesecih prihodnjega leta.