Cepljenje predvidoma v nedeljo

Spremembe na področju družinske politike, višajo se nekateri prejemki in dodatki

S.R.
23. 12. 2020, 16.05
Posodobljeno: 23. 12. 2020, 18.13
Deli članek:

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj je danes pojasnil nekatere spremembe na področju družinske politike. Dotaknil se je tudi prihajajočega cepljenja v domovih za starejše.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Cigler Kralj se je na današnji novinarski konferenci še prej dotaknil trenutnih epidemioloških razmer, ki po njegovih besedah kažejo na rahlo umirjanje, kar pa naj služi tako kot potrditev kot opomnik, da moramo v tem prazničnem času še bolj pozorno izvajati vse preventivne ukrepe. Dejal je, da že vsi nestrpno čakajo cepivo, ki bo pomenilo darilo zlasti za najbolj ranljive v domovih za starejše, zlasti tiste, ki covida-19 še niso preboleli. Cepljenje se bo v domovih za starejše, ki so natančna navodila od ministrstva za zdravje že prejeli, predvidoma začelo v nedeljo, je še dodal. Odmerkov cepiva naj bi bilo trenutno sicer dovolj, da se bodo cepili vsi tisti oskrbovanci domov, ki covida-19 še niso preboleli.

Družinska politika

Cigler Kralj je nato prešel na sistemske ukrepe za krepitev družinske politike. Kot je pojasnil, so predpraznični dnevi primeren čas za to temo, sploh pa z vidika teh korona časov, ko so družine še posebej obremenjene. Novosti na tem področju, ki so že bile sprejete in niso vezane na epidemijo, bodo začele veljati s 1. januarjem. 

Prva novost je sprememba na področju pomoči ob rojstvu otroka, torej enkratnega prejemka ob rojstvu otroka. Ta se bo z novim letom z 286,72 evra dvignila na 350 evrov. Pomoč je namenjena spodbujanju rodnosti, do njega pa je upravičen vsak novorojenček, katerega mama ali oče imata v Sloveniji stalno ali začasno prebivališče in v Sloveniji dejansko tudi živita. 

Druga sprememba se dotika starševskega dodatka, ki se bo z 258 evrov povišal na višino osnovnega zneska minimalnega dohodka, torej 402 evra. Namenjen je staršem, ki pred rojstvom otroka niso zavarovani za starševsko varstvo, na primer študentje in nezaposleni. Prejemajo ga eno leto od rojstva otroka. 

Sprememba se bo zgodila tudi pri najnižjem izplačilu materinskega, očetovskega in starševskega nadomestila. To se bo s 1. januarjem dvignilo na enako višino osnovnega zneska minimalnega dohodka, torej 543 evrov bruto oziroma 402 evra neto. To najnižje izplačilo nadomestila je doslej znašalo 313 evrov bruto, je pojasnil Cigler Kralj.

Novosti bodo deležni tudi upravičenci do krajšega delovnega časa, ki so zaradi nege in varstva otrok na skrajšanem delovnem času. Tem bo država po 1. januarju zagotavljala »do polne delovne obveznosti plačilo prispevkov za socialno varnost od sorazmernega dela povprečja zadnjih 12 plač,« je dejal minister. Izračun bo enak kot za materinsko nadomestilo, vendar ne bo manjši od sorazmernega dela minimalne plače. »To se morda zdi kot majhen korak, ampak je vseeno veliko priznanje vsem tem, ki se zaradi tega, da se bolj posvetite otrokom, v nekem obdobju, ko vas bolj potrebujejo, odločite za manj delovne aktivnost, in je to naložba v vašo višjo pokojnino,« je pojasnil.