pri njem našli drogo

26-letnik, ki je osumljen napada na policista in fotoreporterja, stari znanec mož v modrem

A.S.
23. 12. 2020, 14.43
Posodobljeno: 23. 12. 2020, 15.53
Deli članek:

Pri 26-letniku, ki je osumljen napada na policista in fotoreporterja na novembrskih nasilnih protestih v prestolnici, so opravili hišno preiskavo in poleg dokazov, da je sodeloval pri nasilnih dejanih, našli tudi drogo in pripomočke za uživanje mamil.

Bobo
Kri na fotoaparatu fotografa foto agencije Bobo

Danes je pred kamere stopil direktor Policijske uprave (PU) Ljubljana Stanislav Vrečar in predstavil podrobnosti preiskave izgredov, do katerih je prišlo na protestih v Ljubljani 5. novembra. Spomnimo: Protesta v Ljubljani, ki je prerasel v nasilništvo, se je po oceni policije udeležilo okoli 500 ljudi. Poškodovanih je bilo več ljudi, pa tudi policijska in reševalna vozila ter mestna infrastruktura. Policija je uporabila tudi vodni top.

Vrečar je potrdil, da je bilo v izgredih poškodovanih 15 policistov,pet jih je potrebovalo bolniški stalež. Poškodbe sta utrpela tudi dva občana, eden lažje in eden težje.

Policisti so v preiskavi, ki še vedno poteka, preiskali več kot 30 kaznivih dejanj, zavarovali preko 70 sledi, opravili več kot 100 razgovorov z osebami, ki bi lahko imele koristne informacije ter pogovore s 150 osebami, da bi pridobili fotografije in videoposnetke. Pregledali so več kot 280 gigabajtov posnetkov in fotografij, v kriminalistični preiskavi pa sodeluje več kot 70 policistov in kriminalistov. Izdali so 81 prekrškovnih postopkov po zakonu o nalezljivih boleznih, 37 zaradi kršitve zakona o varstvu javnega reda in miru, osem zaradi kršitve zakona osebnimi izkaznicami, dva zaradi kršenja zakona o javnih zbiranjih, tri zaradi uporabe pirotehnike na javnem shodu. 

Na okrožno državno tožilstvo v Ljubljani je policija podala tudi kazenske ovadbe proti štirim osebam, ki so osumljene kaznivega dejanja preprečitve uradnega dejanja uradni osebi. Proti štirim osebam so podali ovadbo, ker so osumljene kaznivega dejanja napada na uradno osebo, ko ta upravlja naloge varnosti. Zoper dve osebi so podali ovadbo za kaznivo dejanje sodelovanja pri kaznivem dejanju preprečitve uradnega dejanja uradni osebi.

Pri enem izmed osumljencev so policisti 4. decembra opravili hišno preiskavo. Proti temu osumljencu bodo podali tudi kazensko ovadbo zaradi dejanj, ki naj bi jih storil kot vodja skupine. Ovadili ga bodo zaradi sodelovanja v skupini, ki prepreči uradni osebi uradno dejanje, in kaznivega dejanja hujskanja k upiranju. V hišni preiskavi so policisti zasegli materialne dokaze, ki bodo služili kot dokaz v kazenskem postopku.

Osumljenec za napad na fotoreporterja in policista 26-letni stari znanec mož v modrem

Vrečar je nato potrdil včerajšnjo vest in sicer, da so policisti prijeli 26-letnega osumljenca iz Maribora, ki je na nasilnih protestih v Ljubljani 5. novembra napadel policista in fotoreporterja. Dejal je, da gre za posameznika, ki je bil nasilen že v preteklosti.

Pri 26-letniku so včeraj opravili hišno preiskavo in poleg predmetov, ki dokazujejo, da je sodeloval pri nasilnih dejanih, zasegli tudi drogo in pripomočke za uživanje mamil.

Predpisani kazni za kaznivi dejanji preprečitve uradnega dejanja in sodelovanja v skupini, ki uradni osebi prepreči uradno dejanje, sta od treh mesecev do dveh let zaporne kazni. Za napad na uradno osebo, ko ta opravlja naloge varnosti, je zagrožena kazen od šestih mesecev do treh let zapora. Za kaznivo dejanje hujše poškodbe pa do petih let zapora, je navedel Vrečar.

Mariborčana sicer sumijo dveh napadov na uradno osebo: v prvem primeru je policista napadel od zadaj in ga brcnil v hrbet, ko je ta že izvajal postopek z drugim kršiteljem, v drugega policista pa je vrgel steklenico. Oba policista sta utrpela lažje poškodbe.  Osumljen je tudi poškodovanja tuje stvari (brcnil je v stojalo kamere, pri tem pa je poleg stojala padel tudi snemalec) in povzročitve lahke telesne poškodbe (pristopil je do naslednjega novinarja in ga od zadaj udaril v hrbet, da je padel po stopnicah).

Prav tako je osumljen povzročitve težje telesne poškodbe: z brcami po telesu in udarci v glavo je huje poškodoval fotoreporterja (zaradi zlomljene čeljusti je moral ta prestati operativni poseg).

Osumljenca bodo predvidoma danes privedli pred preiskovalnega sodnika. Ovadba naj bi mu grozila tudi zaradi sodelovanja v skupini, ki je poskušala uradni osebi preprečiti uradno dejanje.

Poznajo ga v vrstah navijaške skupine Viole

Po poročanju Večera naj bi osumljeni na včerajšnjem zaslišanju na policiji celo priznal napad na policiste in fotoreporterja. "A svojega zagovora ni dokončal, ker se želi prej posvetovati z odvetnikom, ki v današnji hišni preiskavi ni bil prisoten", so še zapisali na Večeru. Osumljenega naj bi poznali tudi v vrstah navijaške skupine Viole. Neuradno naj bi za incident poskrbel ravno z namenom, "da bi na hierarhični lestvici Viol priplezal čim višje", so še zapisali na Večeru.