Škandal na Otoku?

Menedžerji bolnišnic prej do cepiva kot zdravstveni delavci na prvi bojni liniji

S.R.
23. 12. 2020, 12.39
Posodobljeno: 23. 12. 2020, 13.27
Deli članek:

So dobro plačani menedžerji v bolnišnicah preskočili vrsto za cepivo? V sindikatu so razjarjeni.

Reuters
Univerzitetni klinični center v Birminghamu

Vodstveni delavci v skladu britanske Nacionalne zdravstvene službe (NHS) University Hospitals Birmingham, ki ima pod svojim okriljem bolnišnice Queen Elizabeth, Good Hope, Heartlands in Solihull na širšem območju Birminghama, so po poročanju britanskih medijev že prejeli cepivo proti covidu-19, s tem pa so prehiteli številne zdravnike in medicinske sestre, ki so najbolj izpostavljeni okužbi in na cepivo še vedno čakajo. 

Kot so po objavi novice o preskakovanju vrst v izjavi za javnost pojasnili iz sklada, so menedžerji cepivo predčasno prejeli zato, ker se nekatere osebe cepljenja niso udeležile, zato je obstajala nevarnost, da bi morali zanje predvidene odmerke zavreči. Priznali so sicer, da so menedžerji cepivo prejeli. »Ker se več prijavljenih bolnikov cepljenja ni udeležilo, se je cepivo na hitro ponudilo članom osebja, ki so bili takrat na izmeni, vključno z vodstveno ekipo, da bi zapolnili prosta mesta in zagotovili, da cepivo ne bi šlo v nič,« so zapisali.

V britanskem sindikatu Unison, ki zastopa interese zdravnikov, medicinskih sester in drugega zdravstevenega osebja, so odločitev označili za »nič manj kot škandalozno.« »Sklad zaposluje na tisoče zdravstvenih delavcev, s tem, ko pravijo, da jim ni uspelo najti peščice članov osebja, ki bi jih cepili in s tem preprečili, da se cepivo zavrže, nas vse želijo imeti za norca,« je za BBC dejal območni sekretar sindikata Ravi Subramanian. Prepričan je namreč, da so ti »dobro plačani menedžerji« sebi dali prednost pred delavci, ki vsak dan tvegajo svoje življenje. Dodal je še, da bi morali »od sramu povesiti glave.« 

V Združenem kraljestvu bi morali v skladu s strategijo cepivo najprej prejeti osebe, starejše od 80 let, ter zadravstveni delavci v bolnišnicah in domovih za starejše. Nezdravstvenega osebja na viskih položajih v bolnišnicah na prednostni seznam niso uvrstili.