zadeva farrokh

Nemec ne izključuje vpliva tretjih oseb na Sovo, Sova mu očita grobo zlorabo funkcije

B.K./STA
22. 12. 2020, 18.28
Posodobljeno: 22. 12. 2020, 18.34
Deli članek:

Komisija DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) je sprejela sklep, s katerim ugotavlja, da ni pridobila podatkov, ki bi izkazovali, da je prišlo do vpliva tretjih oseb na Sovo pri pripravi naznanila v zadevi Farrokh. Predsednik komisije Matjaž Nemec se s tem ne strinja.

STA
Matjaž Nemec

Knovs je 15. oktobra začela preiskovati indice o domnevnih nepravilnostih pri pripravi naznanila v zadevi Farrokh, ki ga je na Specializirano državno tožilstvo posredovala Slovenska obveščevalno-varnostna agencija (Sova). "Dostop do samega naznanila nam je vlada s sklepom o odlogu preprečila že na samem začetku. Komisija tako ni nikoli dobila vpogleda v naznanilo. Med drugim pa smo opravili tri nadzore na Sovi, dva razgovora v DZ, imamo tudi tri obsežne zapisnike in magnetograme 10 ur posnetkov z večjim številom zaposlenih," je dejal Nemec.

Komisija je po njegovih besedah ugotovila, da "se je v treh poletnih mesecih naznanilo iz Sove pojavilo v kabinetu predsednika vlade, konkretno z naslovnikoma svetovalca za nacionalno varnost Žana Mahniča in predsednika vlade Janeza Janše". Po Nemčevih besedah je bil torej kabinet predsednika vlade jasno obveščen o vsebini in poteku priprave naznanila. Komisija je tudi zaznala komunikacijo med Specializiranim državnim tožilstvom in Sovo po predaji naznanila, kar bi lahko pomenilo, da je tožilstvo Sovo zaprosilo za dodatna pojasnila zaradi pomanjkanja indicev in domnev.

Komisija je sicer sprejela dva sklepa, prvi je tajen, zato o njem Nemec ni mogel govoriti. "Koalicijski poslanci pa so, že preden smo prišli do dokončnih ugotovitev, izsilili sklep, kjer ograjujejo kogarkoli od tretjih oseb, v teh primerih Mahniča in Janšo, da bi kakorkoli vplivale na pripravo naznanila, kar pa na podlagi pričevanj ni mogoče sklepati," je izpostavil Nemec.

Poslanec tako ne izključuje možnosti, da so tretje osebe, s čimer cilja na Mahniča in Janšo, vplivale na pripravo naznanila o zadevi Farrokh.

STA
Žan Mahnič (desno, SDS) in Matjaž Nemec (SD). SD je bil proti, SDS pa se je vzdržal glasovanja.

Sova Nemcu očita grobo zlorabo funkcije

Iz Sove so medtem sporočili, da je Nemec z navedenimi izjavami "škodil ne samo ugledu, ampak predvsem izvajanju zakonsko določenih nalog Sove, ko je po predstavitvi ugotovitev iz sklepa komisije kot njen predsednik pojasnjeval svoje osebno mnenje". V skladu s poslovnikom Knovsa bi namreč moral javnost seznaniti le o sklepih, stališčih in mnenjih, ki jih je sprejela komisija, so navedli v Sovi.

Kot so poudarili, v omenjenem primeru agencija ni delovala na način, na kakršnega namiguje Nemec. "Z javno predstavitvijo neutemeljenega osebnega mnenja, ki je v očitnem nasprotju z ugotovitvijo komisije, ki jo vodi, je predsednik komisije povsem nedržavotvorno poskusil v negativni luči prikazati delovanje agencije in ustvarjati pritisk na strokovno delovanje zaposlenih v agenciji," so opomnili.