prepoved športa

Telovadnice samevajo, mladi pa gibalno nazadujejo

B.K./STA
22. 12. 2020, 17.12
Posodobljeno: 22. 12. 2020, 17.16
Deli članek:

Koronska kriza je precej bolj kot na vrhunski šport vplivala na vse preostale veje športa, predvsem pri mladih, pri katerih se po izvlečkih rezultatov športno-vzgojnih kartonov kažejo posledice neprimernih pogojev za razvijanje gibalnih sposobnosti.

Profimedia
Telovadnice že več mesecev samevajo.

Pred koronsko zaznamovanim letom 2020 smo imeli v Soloveniji okoli osem odstotkov otrok, ki so bili sposobni vrhunskih rezultatov testiranj. V letu 2020 pa je ta številka padla na 4,7 odstotka, je v današnjem spletnem pogovoru portala STAznanost opozoril Gregor Starc s Fakultete za šport Univerze v Ljubljani. Ob tem je poudaril, da so otroci še vedno gibalno učinkoviti, ampak da je razlika v primerjavi z letom nazaj občutna. Celo pri najbolje gibalno sposobnih otrocih je v primerjavi s prejšnjimi generacijami opaziti nazadovanje.

Mladi športniki namreč v teh koronskih časih ne trenirajo v običajnih pogojih, negativni rezultati gibalne sposobnosti mladih pa le dodatno rušijo mit, da lahko mladi ustrezno pripravljenost vzdržujejo doma.

Starc verjame, da je možno ustvariti manj rigiden sistem, kjer vsi športniki niso vrženi v en koš. Vrhunski šport predstavlja zgolj vrh ledene gore, medtem ko je treba poskrbeti predvsem za tisti del pod vodo, se pravi rekreativni šport, ki je po njegovem mnenju prav tako pomemben za družbo.

"Če bomo prišli do sklepa, da je virus povzročil manj škode, kot so jih povzročili ukrepi, potem bomo morali sprejeti, da ukrepi niso bili primerni," je dejal izredni profesor na fakulteti za šport, ki poudarja, da bodo največje razlike odvisne od tega, kako bodo vse države, ki se tako kot Slovenija spopadajo z epidemijo, vzpostavile program nadomeščanja izpada vadbe.