tajska

Dolgo so imeli odlično epidemiološko sliko, ribja tržnica jo je zdaj močno poslabšala

B.K./STA
22. 12. 2020, 16.23
Posodobljeno: 22. 12. 2020, 16.30
Deli članek:

Število okužb z novim koronavirusom, povezanih z ribjo tržnico na Tajskem, je danes preseglo tisoč, so sporočile oblasti, ki razmišljajo o širjenju omejitev.

Profimedia
Ribja tržnica v tajski provinci Samut Sakhon.

Okužbo, povezano z ribjo tržnico v provinci Samut Sakhon jugozahodno od prestolnice Bangkok, so prvič potrdili prejšnji četrtek. Do danes so jih po 6156 testih potrdili že 1063. Večinoma so okuženi delavci migranti, ki prihajajo iz sosednjega Mjanmara in ki delajo na ladjah in v tovarnah, povezanih z več milijardno tajsko industrijo morske hrane.

Tajski premier Prayut Chan-o-Cha je v televizijskem nagovoru danes napovedal ukrepanje proti tistim, ki v državo pripeljejo nezakonite migrante, saj je zadnji izbruh okužb z novim koronavirusom povezan predvsem z njimi.

Predstavnik mreže za človekove pravice delavcev migrantov Suthasinee Bik je dejal, da so mjanmarski delavci v karanteni zaskrbljeni. Želijo, da okužene ločijo od ostalih.

Lokalne oblasti so sporočile, da je stopnja okužb v zvezi s tržnico okoli 28-odstotna. Sprva so govorili o 40-odstotni stopnji.

Ribjo tržnico in njeno okolico so v soboto zaprli, tako da več tisoč prebivalcev območja ne sme zapustiti. Namestnik premierja Prawit Wongsuwan je dejal, da oblasti še niso odločile o nadaljnjih karantenskih ukrepih, prav tako ne o usodi praznovanja novega leta.

Tajska je bila sicer prva država, v kateri so odkrili novi koronavirus izven Kitajske, kjer naj bi se prvič pojavil. A potem so širjenje virusa precej dobro omejili. Do tega izbruha so zabeležili le okoli 4300 primerov okužbe in 60 smrti zaradi covida-19. Danes so poročali o skupno 5716 okužbah.

Tajska ima 2400 kilometrov dolgo mejo z Mjanmarom, kjer od avgusta poročajo o porastu okužb z novim koronavirusom. Še vedno jih dnevno potrdijo okoli tisoč.