poziv

Zaposleni na STA, ki delajo brez plačila, na pomoč kličejo Zorčiča

B.K./STA
22. 12. 2020, 16.50
Posodobljeno: 22. 12. 2020, 17.03
Deli članek:

Zaposleni na Slovenski tiskovni agenciji (STA) so se danes obrnili na predsednika DZ Igorja Zorčiča in ga pozvali, naj zagotovi spoštovanje sklepov odbora DZ za kulturo. Ta je vlado pozval k izpolnitvi zakonske dolžnosti in izplačilu zapadle finančne obveznosti do STA ter naj ji zagotovi nadaljnjo finančno stabilnost, a vlada tega še ni storila.

Primož Lavre/Reporter
Igor Zorčič

"Danes mineva že 28. dan, odkar STA od države ni prejela denarja za svoje delo, čeprav novinarji STA ves ta čas še naprej normalno opravljamo svoje delo, podjetje pa v celoti opravlja pogodbene obveznosti," je Svet delavcev STA, Zastopstvo uredništva STA in Sindikat novinarjev STA opomnil v javnem pozivu Zorčiču, ki so ga posredovali tudi vsem poslanskim skupinam.

Urad vlade za komuniciranje (Ukom) je namreč pred tedni ustavil financiranje dejavnosti STA po sklenjeni pogodbi za opravljanje javne službe in po pogodbi za opravljanje določenih tržnih dejavnosti za vladno administracijo.

Spomnili so, da je problematiko že dvakrat obravnaval odbor DZ za kulturo in pred dobrim tednom vlado pozval, da v treh dneh poravna zaostale finančne obveznosti, do česar pa še ni prišlo.

Zaposleni na STA so se na Zorčiča zato obrnili s prošnjo, da kot predsednik najvišjega predstavniškega in zakonodajnega organa stori vse potrebno za spoštovanje zakona o STA.

"Ker ste hkrati vpliven član vladajoče koalicije, vas zaposleni na STA prosimo, da vi in vaša poslanska skupina opozorite tudi druge vladne stranke, da ustavitev financiranja STA ni v skladu z veljavno zakonodajo in da lahko privede do tega, da bo tako pomemben medij, kot je STA, ugasnil. To se namreč lahko zgodi zelo kmalu, saj naše finančne rezerve kopnijo in je vprašljivo že izplačilo plač zaposlenim v januarju," so opozorili.

Opomnili so tudi, da zgolj morebitno plačilo za že opravljeno delo še ne zagotavlja nadaljnjega obstoja STA, saj je treba zagotoviti tudi financiranje za opravljanje javne službe v letu 2021. "Vodstvo je v skladu s tem pripravilo poslovni načrt za leto 2021, ki ga je posredovalo vladi, in upamo, da ne bomo naleteli na zaprta vrata in gluha ušesa. Računamo, da boste tudi vi z vašo avtoriteto predsednika DZ lahko poskrbeli, da se to ne bo zgodilo," so pozvali.

Skrbi jih, ali bodo v času začetka predsedovanja Slovenije EU sploh še lahko obeležili 30 let obstoja medijske hiše.

Zaposleni na STA svoje poslanstvo opravljajo korektno, še posebej v času epidemije, čeprav so v tem času tudi s strani najvišjih predstavnikov države slišali številne žaljivke na njihov račun, so zapisali. "A naša prva prioriteta je korektno poročanje o dogajanju v Sloveniji in svetu, pri tem pa ne pristajamo na to, da bi nam pisanje narekovala katerakoli politična opcija," so jasni.

Vodstvo STA je večkrat izrazilo pripravljenost, da predstavniku lastnika in družbeniku (Vladi RS) posreduje vse podatke, ki jih želi ob upoštevanju določil tako zakona o STA kot tudi zakona o gospodarskih družbah. To stališče je, kot so zaposleni spomnili v pozivu, podprl tudi nadzorni svet STA, predstavnik ustanovitelja v STA, člani katerega so na predlog vlade z absolutno večino imenovani v DZ.

Ob tem so poudarili, da vodstvo družbe uživa njihovo podporo. "Pritrdilo mu je ne le neodvisno pravno mnenje, ampak tudi Služba vlade za zakonodajo," so zapisali. Slednja je namreč opozorila, da je ustavitev financiranja javne službe glede na določbe zakona o STA ter sklenjene letne pogodbe takšna sankcija, ki bi lahko prišla v poštev le v primeru neizvajanja javne službe, do česar pa seveda ni prišlo.